Najzápadnejší bod európskeho kontinentu

Najzápadnejší bod európskeho kontinentu Cabo da Roca

Cabo da Roca je členitý výbežok na pobreží Atlantického oceánu v Portugalsku, ktorý sa nachádza severozápadne od Lisabonu. Samotná poloha tohto miesta je naozaj dramatická, pretože ho obklopujú vysoké, strmé žulovo-vápencové útesy s dychberúcim výhľadom na oceán.  Cabo da Roca je najzápadnejším bodom kontinentálnej Európy, kde – slovami portugalského básnika Luísa Vaz de Camõesa – je to „bod, kde končí zem a začína more“.

Dominantou je vetrom ošľahaný maják, ktorý bol dokončený v roku 1772, spolu s pamätníkom a do dnešného dňa plní svoju funkciu. Je súčasťou obce Calores, ktorá spadá pod región Sintra. Bol to prvý novovybudovaný maják v tom zmysle, že pred tým ako ho postavili, sa tam nenachádzali žiadne zvyšky, platformy, či pôvodné stavby už existujúcich majákov.

Cabo da Roca je obľúbeným turistickým miestom, kde sa môžete prejsť a užívať si výhľad z útesov (niektoré z nich sú vo výške 140 metrov nad morom) a máte možnosť stáť na mieste, ktoré bolo kedysi vnímané ako koniec sveta. Pre zaujímavosť, maják sa čnie do výšky 165 metrov nad hladinou mora.

Cabo da Roca je príjemnou zastávkou na okružnej ceste z Lisabonu do Sintry a na tento mys sa dokonca dostanete aj na bicykli z mestečka Cascais, ktoré spadá pod portugalskú riviéru - ak vám teda neprekáža, že si budete musieť šliapnuť do kopca. Z Cascaisu sem chodia aj pravidelné autobusové linky.

Na najzápadnejšom pevninskom bode Európy nájdete aj návštevnícke centrum s toaletami a reštauráciou, je tu aj miniobchod so suvenírmi. Hneď vedľa turistického centra sa nachádza aj parkovisko, kde môžete svoje auto odstaviť. Odporučame vyhnúť sa parkovaniu na tomto mieste počas noci – opustené autá (respektíve to, čo sa v nich nachádza) sú relatívne často cieľom zlodejov. Chodník od návštevníckeho centra vás privedie priamo k pamätníku a často veternej scénickej vyhliadke. Nemáte kde zablúdiť, pretože všade navôkol je len kríkovitá vegetácia. Vstup do parku je bezplatný.

Pekným tipom na darček je personalizovaný, datovaný certifikát (doplnený o voskovú pečať) o vašej návšteve najzápadnejšieho cípu Európy. Kúpite ho za zopár drobných v turistickom centre.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2665
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2865
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3151
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Viac informácií o krajine: