Námestie sv. Marka v Benátkach

Námestie sv. Marka v Benátkach

Piazza San Marco či Námestie svätého Marka. Nech už ho nazvete v akomkoľvek jazyku, je to v prvom rade úžasné a prekrásne verejné námestie v srdci talianskych Benátok. Atmosférické námestie plné nielen reštaurácií, kaviarní, ľudí i holubov, ale aj najnavštevovanejších pamiatok mesta. Práve tu sa totiž nachádzajú najznámejšie pamiatky Benátok - Bazilika sv. Marka, Campanile di San Marco či Palazzo Ducale (Dóžov palác). Tieto úžasné výtvory (nielen) byzantskej architektúry robia z Námestia sv. Marka jedno z najkrajších v Taliansku (a možno aj na svete).

Bazilika svätého Marka (1094) je úchvatným príkladom práve spomínanej byzantskej architektúry so svojimi zdobenými mozaikami a okázalými zlatými listami. Kostol zasvätili svätému Markovi, patrónovi Benátok, a údajne sú v ňom ostatky samotného svätca - tie vraj v roku 828 doniesli z Alexandrie zabalené v bravčovom mäse. Predlohou baziliky bola Hagia Sofia v Konštantínopole (dnešný Istanbul).

Dnes má viac orientálnu podobu, do ktorej chrám prestavali v 11. storočí. Nesie prezývku Zlatý kostol (Chiesa d'Oro). Priečeliu baziliky dominuje mohutný štvorzáprah (Quadriga) koní vysokých 1,6 metra. Dopĺňajú ju zložité zlaté mozaiky na fasáde kostola (plocha 8 000 m2, čiže najväčšia plocha historických mozaík na svete), ale aj nádherné mramorové podlahy a zdobený oltárny obraz Pala d'Oro vo vnútri s tisíckami emailových doštičiek a drahokamov.

Neprehliadnuteľné je benátska zvonica hneď vedľa (Campanile di San Marco alebo Zvonica svätého Marka). Je to 99 metrov vysoká zvonica nachádzajúca sa na námestí. Jej stavba sa začala v roku 912, do súčasnej podoby ju však dostavali v roku 1514. Počas vojny s Janovom hore na veži rozmiestnili delá a Galileo Galilej tu predviedol významný objav - ďalekohľad. Dnešná veža je však dôverná replika, keďže v roku 1902 sa pôvodná po zemetrasení zrútila. Zvony na veži majú mená a sú ťažké (ten najťažší 3,6 tony). Ak si tu vystojíte radu, dočkáte sa najkrajšieho výhľadu na Benátky. Počas búrok tu však udiera blesk, vtedy návštevu vynechajte.

Toto sú dve dominantné pamiatky Piazza San Marco. Ležia tu však aj Dóžov palác či Torre dell'Orologio (Hodinová veža) a Procuratie Vecchie (Staré prokúry). Pozor pri silných dažďoch, niekedy zvykne námestie zatopiť a je plné vody. Napriek tomu je Námestie sv. Marka dôkazom bohatej histórie a kultúry mesta a jeho dominanty sú jedny z najkrajších a ikonických v celom Taliansku. Piazza San Marco je ideálnym miestom na začatie prehliadky Benátok.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: