Národná prírodná rezervácia Qomolangma

Národná prírodná rezervácia Qomolangma

Chránená oblasť s rozlohou 36 000 štvorcových kilometrov v Tibetskej autonómnej oblasti Čínskej ľudovej republiky sa nachádza na streche sveta a bola jednou z prvých prírodných rezervácií na svete, ktorú úplne spravovali a chránili miestni dobrovoľníci. Vďaka ich úsiliu sa zastavilo nekontrolované odlesňovanie, neregulovaný turizmus a nezákonné lovenie vzácnych voľne žijúcich živočíchov v regióne Qomolangma.
Prírodná rezervácia bola vytvorená 18. marca 1989 a štyri roky neskôr svoj chránený štatút povýšila na národnú úroveň. Rezervácia pozdĺž svojej hranice s Nepálom obsahuje štyri zo šiestich najvyšších hôr sveta: Everest, Lhotse, Makalu a Cho Oyu. V tejto rezervácii sa nachádza aj Shishapangma, 14. najvyššia na svete a jediná osemtisícovka výlučne v Číne. Pri troške šťastia a dobrej viditeľnosti ju zazrieme aj na našich BUBO zájazdoch. Najlepšie panorámy sú počas horolezeckého obdobia na jar a na jeseň, keď vrchol nezakrývajú mraky. Pri každej návšteve tieto pohľady vyrážajú dych.
Mount Everest či Qomolangma? Britská kráľovská geografická spoločnosť v roku 1856 vyslovila oficiálny názov najvyššieho vrchu na Zemi nad hladinou mora a dala mu meno "Mount Everest" na základe odporúčania Andrewa Waugha generálneho indického geodeta v službách britskej koruny. Sir George Everest bol jeho predchodcom na poste generálneho geodeta a v skutočnosti nechcel, aby bol vrch pomenovaný po ňom, pretože veril, že je dôležité používať miestne názvy. Tibet a Nepál boli pre cudzincov v tom čase však uzavreté a až začiatkom 20. storočia uznávaný švédsky bádateľ Sven Hedin objavil tibetské meno, ktoré už predtým v 18. storočí publikoval na mape v Paríži geograf D’Anville. Miestny tibetský názov pre Mount Everest je Chomolungma, hláskovaný tiež Qomolangma, čo znamená "Bohyňa Matka sveta".
Rezervácia je tiež prvou svojho druhu, ktorá si nenajala externých správcov, ale namiesto toho slúžia na ochranu v rezervácii tzv. Pendebas, ktorí sú vyškolení dedinskí vodcovia v komunite. Väčšina z dedín v parku poslala aspoň jedného člena dediny, aby bol vycvičený ako Pendeba, ktorý pracuje pre jednu z mála neziskových organizácii vo vidieckej autonómnej oblasti Tibet. Títo dobrovoľníci podporujú ochranu životného prostredia, zlepšujú možnosti na vytváranie príjmov svojich rodín, organizujú kolektívne akcie a zlepšujú zdravie svojich rodín.
Spoločná iniciatíva Pendebas pomohla znížiť detskú úmrtnosť o 50%, znížiť odlesňovanie o 80% a chrániť ohrozené druhy voľne žijúcich živočíchov vrátane populácie leoparda snežného, či tibetskej antilopy. Pendebas sa zmobilizovali, aby zlepšili vodné zdroje, založili zalesňovacie kampane a vyvíjajú aktivity na zmysel pre partnerstvo v rámci komunít. Na streche sveta si navzájom pomáhajú zabezpečiť zdravie a blahobyt miestnych komunít s iniciatívou chrániť prírodu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6750
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4850
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

18 dní

Trvanie

3971 5440€
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Prečo je v Tibete voda zelená? Blog

Blog Prečo je v Tibete voda zelená?

Tibetské modlitebné vlajočky Lung ta sa skladajú z piatich farieb symbolizujúcich päť elementov. Modrá je nebo, biela je vzduch alebo oblaky,…

Tomáš Horňák 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek

OD PÓLU K PÓLU 2024

NAJVYŠŠIE ZĽAVY OD 13.9.