Nový seriál z ostrova São Miguel

Nový seriál z ostrova São Miguel

Portugalský seriál z Azorských ostrovov “Rabo de Peixe”, ktorý mal premiéru 26. mája 2023, nepotreboval ani týždeň na to, aby sa vyšplhal na najvyššie priečky najsledovanejších seriálov v 33 krajinách sveta. Seriál Rabo de Peixe je príbeh o azorskej dedine Rabo de Peixe, kde sa "nič nedeje", až kým sa na breh nevyplaví tona kokaínu. Práve táto skutočnosť úplne zmení životy obyvateľov dediny, ktorá sa nachádza na severnej časti ostrova Sao Miguel. 

Seriál je veľmi voľne inšpirovaný na základe skutočnej udalosti zo 6. júna 2011. V tento deň, okolo poludnia, miestni obyvatelia dediny Pilar de Bretanha, na severozápadnom cípe ostrove São Miguel, videli v Atlantickom oceáne bielu jachtu dlhú asi 40 metrov, ktorá sa plavila v blízkosti skalných útesov. Dedinčania ešte nikdy nevideli loď takejto veľkosti sa plaviť v tejto časti pobrežia, kde je more plytké, prúdy silné a skaly ostré. Predpokladali, že to bol amatérsky námorník.

V skutočnosti však išlo o veľmi skúseného námorníka, ktorý sa už niekoľkokrát preplavil cez Atlantický oceán. Tentokrát mal namierené z Venezuely do Španielska, ale jeho spiatočná cesta bola náročná kvôli búrke a veľkým vlnám. Uvedomil si, že by sa do Španielska bez zastávky nedostal, a tak zamieril na ostrov São Miguel. Nemohol však prísť priamo do prístavu, pretože ak by úrady skontrolovali jeho loď, našli by u neho približne jednu tonu kokaínu. 

Pobrežie ostrova Sao Miguel je plné jaskýň a zátok. Námorník sa preto rozhodol navigovať jachtu k jaskyni, neďaleko dediny Pilar da Bretanha, a kokaín začal vykladať. Ten bol zviazaný plastom a gumou v stovkách balíkoch, ktoré mali veľkost stavebnej tehly. Balíky zabezpečil aj rybárskymi sieťami a reťazami a ponorol pod hladinu pomocou kotvy. Potom namieril do najbližšieho prístavu, ktoré sa nachádzalo v dedine Rabo de Peixe. 

Na São Miguel však bola búrky, vlny boli divokejšie a sieť, ktorá balíčky kokaínu držala, sa začala uvoľnovať. Deň na to miestni obyvatelia našli malé balíčky pri pobreží - z niektorých vytekala látka, ktorá pripomínala múku. V nasledujúcich dňoch sa našli stovky kilogramov balíčkov kokaínu. Nie každý, kto balíčky našiel, ich nahlásil polícii.

Viacerí miestni obyvatelia ostrova začali kokaín prevážať po ostrove a obchodovať s ním. Dokonca i v novinách sa objavovali titulky, že sa polícia obáva masového predaja kokaínu. Existujú aj príbehy o tom, ako ženy doma smažili ryby v kokaíne, mysliac si, že je to múka, a že starí rybári si ho sypali do kávy ako cukor.

Seriál Rabo de Peixe opisuje príbeh štyroch priateľov, ktorým sa zmení život, keď na pobrežie malej azorskej dediny Rabo de Peixe dorazí tona kokaínu.  Tona kokaínu však nezostane bez povšimnutia a hlavné postavy v tomto nebezpečnom dobrodružstve budú musieť čeliť napríklad aj policajtom. Seriál je triler s nádychom sarkastického humoru a príbeh založený na nádeji, snoch, priateľstve, láske a mori. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: