Omicron a cestovanie

Omicron a cestovanie

Po delte máme nový variant covidu. 
 
WHO či SZO (Svetová zdravotnícka organizácia) v nedeľnom vyhlásení uviedla, že stojí za africkými národmi a žiada, aby hranice zostali otvorené po tom, čo mnohé západné krajiny oznámili množstvo zákazov cestovania. Aj u nás - dnes v najhoršej krajine sveta, čo sa týka ochorenia COVID (viď verejne dostupné čísla) - sa rozprávame o zrušení cestovania. Najrozumnejšie vyhlásenia prichádzajú z Afriky, kde ešte politici nie sú tak populistickí a alibistickí.
Samozrejme, aj teraz máme v Afrike klientov, veď BUBO je najväčšou cestovnou kanceláriou na exotické krajiny. A opakovane ich vyzývame a pripomíname im, aby sa po návrate na Slovensko prihlásili na príslušný úrad. Vieme, že to nie je povinné, ale my sme vždy prekračovali naše povinnosti, ak si myslíme, že ide o správne úkony. A výzvu na prihlásenie sa pokladáme za oveľa lepší spôsob komunikácie, než vyhrážky.
 
„Cestovné obmedzenia môžu zohrávať úlohu pri miernom znížení rýchlosti šírenia Covid-19, ale predstavujú veľkú záťaž pre životy a živobytie,“ uvádza sa vo vyhlásení OSN. „Ak sa implementujú obmedzenia, nemali by byť zbytočne invazívne alebo rušivé a mali by byť vedecky podložené.“ Cestovanie dodáva mnohým ľuďom prácu a je to najlepšia cesta k vzájomnému spoznaniu.
 
Vyhlásenia pani Matshidiso Moetiovej, riaditeľky WHO pre Afriku, ktorá vďaka kvalitnému zdravotníctvu odhalila omicron ako prvá 24. novembra, prichádzajú po tom, čo Cyril Ramaphosa, prezident Juhoafrickej republiky, vyzval krajiny sveta, aby „naliehavo“ zrušili „vedecky neopodstatnené“ zákazy letov.
 
„Jediná vec, ktorú zákaz cestovania urobí, je ďalšie poškodenie ekonomík postihnutých krajín a podkopanie ich schopnosti reagovať na pandémiu a zotaviť sa z nej.“
 
Zdá sa, že omicron je značne virulentný, ale doteraz pôsobia príznaky choroby priemerne, všetci zaočkovaní prechádzajú chorobou iba s ľahkými symptómami, ani jedného nehospitalizovali. Takže sa nezdá, že by skutočne išlo o ohromné nebezpečenstvo, ako sa to dnes v panike v médiách hladných po senzácii prezentuje. Z toho kruhu sa nedá vyskočiť. Ľudia klikajú, a tak to médiá píšu, to je legitímne a nevadilo by mi to, keby podľa toho nekonali mnohé západné vlády. 

Jeffrey Barrett, riaditeľ špičkového britského inštitútu pre výskum genomiky a genetiky, vyzval vlády, aby netrestali Juhoafrickú republiku za to, že urobili svetu službu. Rovnako sa vyjadril aj známy Švéd Anders Tegnell. Riaditeľka Nórskeho zdravotného inštitútu Camilla Stoltenbergová včera na otázku, ako má Nórsko reagovať, odpovedala jasne: my odborníci budeme skúmať, vy politici, sa postarajte o to, aby ste rapídne urýchlili proces očkovania treťou dávkou (o druhej sa v Nórsku nediskutuje, tú majú v podstate všetci), a vy, občania, sa neváhajte zaočkovať. FHI nepredpokladá zatváranie krajiny. Pokojne a jasne. K tomuto vyjadreniu sa pripájame aj my v BUBO.

Hlas rozumu zaznieva, len sa stráca v mediálnej panike. Samozrejme, treba byť opatrní, no väčšina svetových politikov akoby si neuvedomovali, že sankciami, reštrikciami a lockdownami ničíme omnoho viac. 

Ešte vo štvrtok večer som sa chcel staviť, že dnes je situácia iná. Veď svet sa poučil, veď máme vakcínu, a tak sa svet zatvárať nebude, lebo to odporuje vede. Za 24 hodín sa situácia zmenila a zrazu zatvárať opäť môžeme. Je to pre mňa vskutku neuveriteľné. Investujem obrovské peniaze do rozbehu, v najnovšom Plus 7 dní má BUBO dve veľké reklamy, prijali sme množstvo nových ľudí napriek tomu, že všetci hovoria, že ľudia dnes nechcú robiť, lebo dostavajú od štátu podporu, a tak načo robiť? Moja dcéra smúti, že školy nezavreli, bolo tak super nechodiť do školy... Vlastne to všetkým vyhovuje. Všetkým, kto nemusia peniaze skutočne zarábať a koho nepáli, že sa štát či firma zadĺži. Po nás potopa.

Hovorí tu niekto, koľko sme sa my na Slovensku už zadĺžili? Pýta sa niekto, ako to bude chudobné Slovensko splácať? Treba chrániť starých a slabých, a títo majú byť zavakcinovaní trikrát. Ihneď. Každý deň váhania nás stojí utrpenie a ľudské životy. To predsa vieme. No prečo to jasne nedeklarujeme? A hlavne prečo sa to na Slovensku nedeje?? Prečo sa médiá nepýtajú správne otázky a nežiadajú od politikov ihneď konať a zjednať nápravu? Dokola sa diskutuje o očkovaní detí - však ok, riešime luxus očkovania osemročných detí, akoby sme mali splnené domáce úlohy a mali všetkých ohrozených za vodou. Nie, nemáme. Riešime otázku povinného očkovania, pritom nevieme presvedčiť a zaočkovať ani tých, ktorí sa už očkovali na jar.

Už sa aj na Slovensku objavujú prvé hlasy žiadajúce zákaz cestovania. Naozaj to je cesta? Čo iné by to bolo, ak nie jasný populizmus a tvárenie sa, že niečo robíme? Koľko percent Slovákov cestuje? A ak cestujú, s veľkou pravdepodobnosťou ide o zaočkovaných ľudí (bez očkovania vás cestovať takmer nikde nepustia). Prečo tu populisti bojujú proti zaočkovaným? To naozaj ich voliči sú títo ľudia? Scestovaní, vzdelaní ľudia nevolia nikoho? 
 
Rozhodnutia politikov na Slovensku nedávajú zmysel, vytvárajú len chaos a nedôveru. Som naozaj jediný hlas, ktorý nespochybňuje covid a podporuje očkovanie a zároveň ukazuje idiotizmus a neschopnosť? Samozrejme, už sme pochopili, že covid je nevyspytateľný a bolo by nezodpovedné čokoľvek predikovať. No zdá sa, že Afrika ako kontinent nemá s covidom žiadne veľké problémy. Nárast úmrtí nie je drastický, nepozorujú vybočenie z normálu. A má sa teraz zase zavrieť všetko na ďalšie mesiace? Dvojtýždňový lockdown na celú zimu?

Táto pandémia ukázala, že demokratický svet nemá lídrov. Pandémia ukázala, že krajiny s autokratickými režimami ako napríklad Čína ju zvládajú najlepšie, aj keď nie sú ostrovmi (tie je ľahšie izolovať). Najzaočkovanejšími krajinami sú Kuba a aj SAE, kde ide taktiež o autokratické režimy. Tieto krajiny – až na Kubu pod ekonomickými sankciami – sú taktiež ekonomicky na tom lepšie než my a hlavne majú omnoho lepšie ekonomické predikcie aj po covide.
Zdá sa, že Slovensko na pandémiu doplatí značne. Obrovský počet mŕtvych a obrovský ekonomický prepad. K tomu ešte rozvrátená krajina, kde sa navzájom neznášame (očkovaní vs nezaočkovaní, rozdelení pol na pol). Píšem o tom v blogu Covid a Slovensko. Vie nejaký novinár rozmýšľať pol roka dopredu? Alebo sa naozaj rieši iba to, čo sa stalo včera?
Prečo v marci, apríli, máji nikto tvrdo nepropagoval očkovanie? A objavili koleso až vo chvíli, keď polovica národa odpor voči očkovaniu pokladá za súčasť svojej osobnosti a presviedča sa oveľa ťažšie? Ach, jaj.

Každopádne, starí a chorí sa musia na Slovensku zaočkovať. Je absolútny vrchol, že sa to už nestalo. A Slovensko je krajinou, za ktorú sa môžeme hanbiť. Nemocnice sú preplnené a lekári sú unavení. Situácia u nás je hrozná. Ak máte okolo seba starých ľudí, izolujte ich, teraz na nich dávajte pozor a nenakazte ich. Deti bývajú asymptomatické a môžu teda starých ľudí ľahko nakaziť. Pozor aj na toto. A základ je zaočkovať starých treťou dávkou. Dnes. Aj keď ste vy nezaočkovaný, dajte starých zaočkovať. Zachránite im tým život a dáte Slovensku nádej pre budúcnosť. A politikov vyzývam, aby všetku svoju energiu vrhli do očkovania starých ľudí treťou dávkou a čochvíľa štvrtou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania