Ostrov Murano, Benátky a muránske sklo

Ostrov Murano, Benátky a muránske sklo

Murano je malý benátsky ostrov, kde nezamieri každý, kto navštívi Benátky. Ak sa tak však vo vašom prípade stane, garantujeme vám, že budete nadšení. Verejnou lodnou dopravou (tzv. vaporetto) sa dostanete na Murano z Benátok naozaj za chvíľu a lístok vás vyjde tiež lacno (8 eur jednosmerná cesta, 15 eur obojsmerná).

Ostrov Murano je preslávený najmä svojím sklárskym priemyslom. Ide o domov mnohých svetovo najuznávanejších sklárov a remeselníkov. Sklenené sochy na ostrove sú obzvlášť známe a považujú sa za jedny z najlepších príkladov sklárskeho umenia na svete. Zberateľmi sú extrémne vyhľadávané a môžete ich nájsť v rôznych galériách a súkromných zbierkach po celom svete.

História sklárstva na Murane siaha až do 13. storočia. Ostrovných sklárov nútili presťahovať svoje dielne z Benátok do Murana, aby zabránili požiarom v meste. Títo sklári sa rýchlo etablovali ako jedni z najlepších na svete. Vtedy začali vytvárať širokú škálu sklenených výrobkov vrátane lustrov, zrkadiel a skleneného tovaru. Na vytváranie sôch používajú rôzne techniky vrátane fúkania, odlievania a sochárstva.

Dnes môžete v obchodoch na Murane sledovať, ako sa tu vyrábajú rôzne sklenené predmety  všetkých druhov - figúrky, zvieratá, lustre a abstraktné kusy, ktoré sú skutočnými majstrovskými dielami remeselníkov Murana. Údajne je najlepším obchodom s muránskym sklom v Benátkach Cenedese - nie na ostrove Murano, ale na Piazza San Marco, na čísle 44. BUBO odporúča aj obchod L'Angolo Del Passato, ktorý je ako zjavenie. Majiteľ, Giordana Naccari vyberá iba najlepšiu muránsku kvalitu.

Ostrov je tiež domovom niekoľkých múzeí a galérií, ktoré ukazujú históriu i súčasnosť sklárskeho umenia. Tým najlepším na návštevu je Museo del Vetro, v ktorom sa nachádza zbierka sklárskeho umenia od 13. storočia až po súčasnosť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: