Parlamentné voľby v Indii 2024

Parlamentné voľby v Indii 2024

Všeobecné voľby v Indii sa konali od 19. apríla do 1. júna 2024 v siedmich fázach, aby sa do nich zvolilo 543 členov Lok Sabha – čo v preklade znamená, snemovňa ľudu. Išlo o najväčšie voľby v histórii, ktoré prekonali predchádzajúce voľby v roku 2019. Výsledky sa vyhlasovali 4. júna 2024.

Z populácie 1,4 miliardy ľudí, bolo oprávnených voliť viac ako 968 miliónov, čo zodpovedá 70 % celkovej populácie Indie. Vo voľbách sa zúčastnilo 642 miliónov voličov, z čoho 312 miliónov boli ženy, čo je historicky najvyššia účasť voličiek.

Hlasovanie v Indii vo veľkej miere ovplyvnili horúčavy. Preukázalo sa, že v oblastiach, kde sa naskytli vyššie teploty než zvyčajne, bola účasť voličov nižšia. Horúčavy žiaľ zapríčinili smrť desiatok voličov i členov volebných komisií. Indická volebná komisia preto vytvorila skupinu ľudí, ktorá mala pred každým kolom hlasovania preveriť, vplyv počasia na očakávanú účasť voličov.

Víťazom volieb sa napokon stala Národná demokratická aliancia (NDA), vedená Indickou ľudovou stranou (BJP - Bharatiya Janata Party) premiéra Naréndra Modí.  Modího BJP si zaistila 293 kresiel v snemovni, zatiaľ čo opozičná koalícia - Indická národná rozvojová inkluzívna aliancia (INDIA), získala 235 kresiel, čo bolo veľkým prekvapením. Slabé výsledky znamenajú, že premiér Modí, sa bude musieť spoliehať na koaličných partnerov NDA, pod vedením BJP. Modí však vo svojom prejave prijal víťazstvo NDA a podotkol, že to bolo prvýkrát od roku 1962, čo koalícia vyhrala voľby trikrát za sebou.

„Dnešné víťazstvo je víťazstvom najväčšej demokracie na svete," vyjadril Modí davu v sídle svojej strany a poznamenal, že indickí voliči „preukázali nesmiernu vieru" v jeho stranu a koalíciu Národnej demokratickej aliancie.

Veríme, že pán premiér Modí povedie krajinu správnym smerom a vy sa o tom môžete uistiť na našich exotických zájazdoch do Indie.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: