Faerské ostrovy sa opäť ocitli v centre pozornosti svetovej gastronómie a to vďaka novej reštaurácii Paz, ktorá len osem týždňov po otvorení získala rovno dve michelinské hviezdy. Ide o jediný podnik s takýmto hodnotením v celom súostroví.
Za týmto úspechom stojí faerský šéfkuchár Poul Andrias Ziska, rodák z ostrovov, ktorý sa po úspechoch v zahraničí rozhodol vrátiť domov a vytvoriť projekt, ktorý bude surovo, úprimne a moderne rozprávať príbeh faerskej prírody. Po rokoch pôsobenia v dánskom Geraniu a španielskom Mugaritzi a po tom, čo v roku 2019 získal dve hviezdy s reštauráciou KOKS, prichádza s projektom, ktorý je podľa vlastných slov osobnejší a hlbšie prepojený s jeho rodiskom.
Paz, otvorená 25. apríla 2025 v Tórshavne, stavia na poctivom partnerstve s miestnymi rybármi, farmármi a remeselníkmi. Ziska pracuje s tým najlepším, čo ostrovy ponúkajú. Ryby a morské plody z ľadovo chladných vôd, ovčie mäso a prenikavé chute vznikajúce tradičnou fermentáciou ræst.
Každý chod v Paz je komponovaný ako príbeh o drsných skalách, silnom vetre, oceáne a tradíciách, ktoré formovali ostrovy po stáročia. Na jedálnom lístku sa objavujú napríklad råstur fiskur og garnatálg (zemiaky varené v tuku z fermentovaných čriev), tart s morskými riasami, morským ježkom a sušeným tresčím mäsom, či morský slimák s nakladanou zeleninou a vývarom z mušlí. Filozofia sa odráža aj vo vínnej pivnici. Someliér Tobias Løwenstein páruje naturálne a biodynamické vína tak, aby podčiarkli výrazné ræst chute.
Interiér reštaurácie rešpektuje rovnaké princípy, ako kuchyňa. Jednoduchosť, rukodielnosť a lokálnosť. Stoličky zo stopercentnej faerskej vlny, keramika glazovaná pieskom z dedinky Tjørnuvík, stoly zhotovené miestnym stolárom. Každý detail podporuje osobitý zážitok a prepojenie s ostrovmi.
Pri slávnostnom udeľovaní hviezd Michelin Guide Nordic Countries v Anneberg Kulturparku v Kodani porotcovia Michelinu označili jeho kuchyňu ako plnú osobnosti, pôvodnosti a dokonale vyvážených chutí.
Paz tak predstavuje nový míľnik v rozvoji faerskej gastronómie, ktorý rozpráva príbeh ostrovov cez jedlo a posúva hranice udržateľnosti, tradície a moderného kulinárskeho umenia.
Počas nášho zájazdu na Faerské ostrovy vám naši sprievodcovia radi zabezpečia rezerváciu stola v tejto reštaurácii.
Prečítajte si aj naše blogy o Faerských ostrovoch:
- História Faerských ostrovov - zabudnuté poklady severu
- Krásy ostrova Vágar
- Mykines - ostrov papagájov severu
- Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov
- Desať skvelých tipov na Faerské ostrovy
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Faerské ostrovy
- Ostrov Mykines
- Ovce na Faerských ostrovoch
- Najvyšší vrch Faerských ostrovov
- Útesy Trælanípa
- Sorvágsvatn
- Trollkonufingur
- Tjørnuvík
- Najkrajšia dedinka Faerských ostrovov
- Najjužnejšia dedina ostrova Streymoy
- Tinganes, Tórshavn
- Alkohol na Faerských ostrovoch
- Vrtuľníkom medzi Faerskými ostrovmi
- Najodľahlejšia michelinovská reštaurácia na svete
- Najizolovanejšia Michelinka na svete - Koks sa sťahuje do Grónska
- Národné múzeum Tjóðsavnið v meste Troshavn
- Kópakonan - najznámejšia legenda Faerských ostrovov
- James Bond - No Time To Die
- Letisko Vagar na Faerských ostrovoch
- Najkrajší vodopád Faerských ostrovov
- Najvyšší vodopád Faerských ostrovov