Paz – reštaurácia, ktorá priniesla Michelin späť na Faerské ostrovy

Paz – reštaurácia, ktorá priniesla Michelin späť na Faerské ostrovy

Faerské ostrovy sa opäť ocitli v centre pozornosti svetovej gastronómie a to vďaka novej reštaurácii Paz, ktorá len osem týždňov po otvorení získala rovno dve michelinské hviezdy. Ide o jediný podnik s takýmto hodnotením v celom súostroví.

Za týmto úspechom stojí faerský šéfkuchár Poul Andrias Ziska, rodák z ostrovov, ktorý sa po úspechoch v zahraničí rozhodol vrátiť domov a vytvoriť projekt, ktorý bude surovo, úprimne a moderne rozprávať príbeh faerskej prírody. Po rokoch pôsobenia v dánskom Geraniu a španielskom Mugaritzi a po tom, čo v roku 2019 získal dve hviezdy s reštauráciou KOKS, prichádza s projektom, ktorý je podľa vlastných slov osobnejší a hlbšie prepojený s jeho rodiskom.

Paz, otvorená 25. apríla 2025 v Tórshavne, stavia na poctivom partnerstve s miestnymi rybármi, farmármi a remeselníkmi. Ziska pracuje s tým najlepším, čo ostrovy ponúkajú. Ryby a morské plody z ľadovo chladných vôd, ovčie mäso a prenikavé chute vznikajúce tradičnou fermentáciou ræst.

Každý chod v Paz je komponovaný ako príbeh o drsných skalách, silnom vetre, oceáne a tradíciách, ktoré formovali ostrovy po stáročia. Na jedálnom lístku sa objavujú napríklad råstur fiskur og garnatálg (zemiaky varené v tuku z fermentovaných čriev), tart s morskými riasami, morským ježkom a sušeným tresčím mäsom, či morský slimák s nakladanou zeleninou a vývarom z mušlí. Filozofia sa odráža aj vo vínnej pivnici. Someliér Tobias Løwenstein páruje naturálne a biodynamické vína tak, aby podčiarkli výrazné ræst chute.

Interiér reštaurácie rešpektuje rovnaké princípy, ako kuchyňa. Jednoduchosť, rukodielnosť a lokálnosť. Stoličky zo stopercentnej faerskej vlny, keramika glazovaná pieskom z dedinky Tjørnuvík, stoly zhotovené miestnym stolárom. Každý detail podporuje osobitý zážitok a prepojenie s ostrovmi.

Pri slávnostnom udeľovaní hviezd Michelin Guide Nordic Countries v Anneberg Kulturparku v Kodani porotcovia Michelinu označili jeho kuchyňu ako plnú osobnosti, pôvodnosti a dokonale vyvážených chutí.

Paz tak predstavuje nový míľnik v rozvoji faerskej gastronómie, ktorý rozpráva príbeh ostrovov cez jedlo a posúva hranice udržateľnosti, tradície a moderného kulinárskeho umenia.

Počas nášho zájazdu na Faerské ostrovy vám naši sprievodcovia radi zabezpečia rezerváciu stola v tejto reštaurácii.

Prečítajte si aj naše blogy o Faerských ostrovoch:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1779 2404€
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2957 4769€
E

Polárne oblasti  

Faerské ostrovy, Špicbergy (NOR), Arktída, Veľká Británia, Škótsko, Fínsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

11411 11644€
TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte

V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Faerské ostrovy?
Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Faerské ostrovy?

Faerské ostrovy možno patria medzi najodľahlejšie kúty Európy, no aj tak vás táto krajina dramatických útesov, zelených pasienkov a hmlistých…

Jan Havránek 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: