Phra Mae Thorani alebo Matka Zem

Phra Mae Thorani alebo Matka Zem

Phra Mae Thorani je bohyňa zeme veľmi oceňovaná za pomoc, ktorú poskytla Budhovi pri dosiahnutí osvietenia.

Podľa legendy Budha meditoval pod stromom Bodhi (Figovník posvätný), keď sa mu Mara (Predstaviteľ zla alebo diabol) snažil zabrániť v dosiahnutí jeho cieľa osvietenia. Mara, sprevádzaný svojimi dcérami a armádou démonov, sa pustil do vyháňania Budhu počas jeho meditácie. Hovorí sa, že Mara a jeho armáda boli takí hroziví, že dokonca zahnali aj všetkých bohov, ktorí Budhu chránili a tí ho nechali samého napospas démonom.

Budha ale nezúfal, natiahol pravú ruku, dotkol sa zeme a zavolal ju, aby bola svedkom jeho predchádzajúcich dobrých skutkov a zásluh. Zemské božstvo v podobe krásnej ženy povstalo zo zeme. Zakrútila si dlhé vlasy a vytvorila záplavy vody, ktoré predstavovali všetky dobré zásluhy, ktoré si Budha predtým vyslúžil. Vody z Matky Zeme zmyli Maru a jeho démonov a oslobodili Budhu, aby dosiahol osvietenie.

Ako symbol Budhovej dobroty je Matka Zem - Mae Thorani - obľúbenou podobizňou pre fontány v chrámoch alebo domácich záhradách. Tiež sa verí, že má ochrannú moc, ako aj silu priniesť dážď, a preto je od nepamäti obľúbeným „symbolom“ pre modlitby rôznych skupín ľudí v Thajsku, od farmárov až po vojakov.

Jedna svätyňa Phra Mae Thorani sa nachádza len pár krokov od nášho obľúbeného hotela v Bangkoku. Je celkom bežné zazrieť tam ľudí, ktorí jej prinášajú rôzne dary, najmä v podobe kvetov. Ak sa tam niekedy dostanete, všimnite si, koľko krát zmení počas vášho pobytu garderóbu.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2898 4140€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2647 3782€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2590
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: