Poklad Thajskej flóry - Orchidea

Poklad Thajskej flóry - Orchidea

Áno, orchideu nájdete v obchodoch aj na Slovensku, avšak mnohé z nich pochádzajú z Ázie. V Thajsku sú bežné a, samozrejme, s tým prichádza aj znalosť domácich, ako ich množiť, ako sa o ne starať a ako ich prevážať. Thajci sú profíci, vedia o nich všetko, majú mnoho fariem a viac ako 20 000 druhov. Jednu z takých fariem počas nášho výletu privinciou Chiang Mai spolu pravidelne aj navštevujeme.

Už niekoľko desaťročí je aj orchidea spôsob, akým domáci podporujú rozvoj svojich obchodných ciest, hlavne v severnej časti Thajska. Sú to cuzopasné rastliny, ktoré môžu rásť na stromoch, na skalách a tiež existujú typy, ktoré rastú pod zemou. Špecifické sú na nich korene, ktoré sú často visiace. Kedže obľubujú vlhko, Thajsko je pre nich geniálnym miestom, pretože vlhkosť dosahuje často 90 až 95%. Čo je zároveň pre nás Európanov takzvaný “hic”.

Áno, budete spotení, ale aj vďaka veciam ako tieto pochopíte, prečo sa to oplatí! Práve cez korene naberá orchidea vlahu, na týchto farmách ich dokonca aj polievajú a dodatočne vlhčia. Avšak nielen takou obyčajnou vodou.

Za tie roky sa domáci naučili, čo najlepšie funguje, a to je aj rada, ktorú si okrem mnohých ďalších z takejto farmy môžete odniesť. Vo vode nechávajú 2 až 3 dni lúhovať banánové šupky, následne vodu používajú na korienky, z ktorých si rastlina rozkladá živiny do celej stonky a kvetov.

Cenná rada

Domáci veria, že čím viac pozornosti venujete kvetine, tým vďačnejšia bude. Nejde len o bežnú starostlivosť, odporúča sa s nimi rozprávať a pokojne ich brať ako domáceho miláčika. Síce vám neodpovie, ale vráti vám to už čoskoro, keď budú jej prekrásne kvety prekvitať farbami. Koniec koncov, jedným z ukazovateľov kvalitnej orchidee je aj symetria lupienkov. Okrem stoviek orchideí si môžete odniesť aj krásny suvenír. Thajci z nich vedia spraviť naozaj čokoľvek.

Okrem tradičného prístupu na takejto farme máte možnosť odniesť si aj suvenír v podobe zaliatej kvetiny v epoxide s 24-karátovým zlatom po obvode jej lupienkov, množstvo štipcov, náušníc, náhrdelníkov, tiež brošní a mnoho ďalšieho. Suvenírmi to nekončí, pretože domáci vyrábajú mnoho vonných pohárov, sviečok, vonných doplnkov ale aj kozmetiku, preto v krajine nájdeme aj mnoho krémov, šampónov, parfúmov a tiež vôní práve s orchideou. 

Mnohé z fariem ponúkajú aj orchideu na doma. Môžete si ju kúpiť v sklenej fľaši, ktorú doma jednoducho rozbijete a presadíte. Flaškovaná orchidea je zaliata v ochrannom géle a odporúča sa otvoriť len raz. Najbližšie, ak si nejakú odnesiete, myslite na to. Ďalej je to už veľmi jednoduché a stačí ju opláchnuť vo vode a umiestniť na miesto, na ktoré nedopadá priame slnečné žiarenie.

Avšak samotná orchidea je hotová veda, preto odporúčame aj samoštúdium o tom, ako sa o ňu poctivo starať. O dostupnosti týchto kúskov sa informujte u vášho sprievodcu, ktorý sa s lokálnymi už pozná, ochotne vám bude asistovať aj pri zjednávaní ceny, ak to bude možné.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: