Praça dos Restauradores

Praça dos Restauradores

Námestie Praça dos Restauradores je dobrým miestom na začatie pešej prehliadky mesta, pričom z jeho severozápadného konca vedie ulica Avenida da Liberdade lemovaná stromami.

Majestátny obelisk Monumento dos Restauradores sa hrdo týči na atraktívnej mozaikou dláždenej ploche v strede námestia. Slávnostne ho otvorili v roku 1886 a nájdeme tu dve bronzové sochy, ktoré symbolizujú „víťazstvo“ a „nezávislosť“, ako aj plakety pripomínajúce tých, ktorí padli v hlavných bitkách portugalskej vojny za obnovu.

Pri vstupe na námestie upúta pohľad návštevníka baroková fasáda Palácio Foz. Táto nádherná budova pripomínajúca cukrovinku krémovej a svetloružovej farby vznikla v druhej polovici 18. storočia a neskôr ju prerobili v talianskom štýle. Zdobený interiér nie je vždy prístupný verejnosti, aj keď sa tu v rôznych obdobiach roka organizujú rôzne prehliadky, koncerty a iné podujatia, vďaka ktorým majú šťastní návštevníci možnosť obdivovať Zrkadlovú sieň, mramorové oblúky a zložito maľované stropy palác. V malej časti budovy sa nachádza turistické informačné centrum.

Budova Teatro Eden je klasickým príkladom Art Deco v celej svojej kráse. Divadlo bolo otvorené ako divadlo a kino pre nemé filmy v roku 1931 a bolo obľúbeným miestom, no po jeho zatvorení v roku 1989 chátralo. Budovu odvtedy zrekonštruovali a teraz je z nej apartmánový hotel, ktorého terasa ponúka úžasný výhľad na panorámu mesta.

Ďalšou pozoruhodnou budovou na námestí je kino Condes v terakotovej farbe, v ktorom sa teraz nachádza pobočka Hard Rock Café. Z pôvodného interiéru zostalo len málo, ale exteriér v štýle Art Deco je stále oku lahodiaci a dotvára architektonicky pozoruhodnú scenériu námestia.

Vedľa Palácio Foz, hneď oproti kinu Condes, sa nachádza Elevador da Glória, najslávnejšia z troch lisabonských lanoviek. Ikonické žlté autá prepravujú cestujúcich na kopec spájajúci Praca dos Restauradores s Bairro Alto už od roku 1885. Cesta trvá len dve minúty, no poskytuje nezabudnuteľný zážitok a šetrí unavené nohy pri strmom stúpaní.

Toto námestie zároveň susedí s najznámejším námestím Lisabonu - Rossio.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2040 2720€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: