Prečo sú ryžové terasy Banaue kultúrne a historicky významné?

Prečo sú ryžové terasy Banaue kultúrne a historicky významné?

Len 250 kilometrov severne od Manily je táto sieť ryžových polí miestne známa ako „schody do neba“. Celé údolie je pokryté zelenými schodmi, ktoré do hory ručne vytesali predkovia Igorotov 2000 rokov dozadu.

Ryžové terasy filipínskych Kordiller sú vynikajúcim príkladom rozvinutej živej kultúrnej krajiny, ktorú možno vystopovať už pred dvoma tisícročiami na predkoloniálnych Filipínach.

Terasy sa nachádzajú v odľahlých oblastiach filipínskeho pohoria Cordillera na severnom ostrove Luzon vo filipínskom súostroví.

Kým historické terasy pokrývajú rozsiahlu plochu, zapísaný div sveta v kultúrnom dedičstve  UNESCO pozostáva z piatich zhlukov najneporušenejších a najpôsobivejších terás, ktoré sa nachádzajú v štyroch obciach. Všetky sú produktom etnickej skupiny Ifugao, menšinovej komunity, ktorá tieto hory okupuje už tisíce rokov.

V minulosti boli Ifugaovia obávanými lovcami hláv, rovnako ako iné kmene v horských oblastiach severného Luzonu. Ich vojnový tanec (bangibang) je jedným z kultúrnych pozostatkov z čias kmeňových konfliktov. Tento tanec tradične organizujú muži na stenách ryžových terás, vybavení kopijami, sekerami a drevenými štítmi a pokrývkou hlavy z listov. 

Meno Ifugao znamená „obyvateľ známeho sveta“. Mnohí starší Ifugao naďalej žijú ako ich predkovia. Niektorí muži stále nosia bedrové rúška i keď prax lovenia hláv sa už nepraktizuje niekoľko desaťročí. Približne polovica všetkých Ifugaov prijala kresťanstvo, ale ich animistická viera bola absorbovaná do ich kresťanskej viery. Ifugaovia tradične verili, že ich životy riadia duchovia nazývaní „anitos“. Mnohí Ifugao stále veria, že vesmír bol rozdelený do piatich úrovní.

My na našom BUBO zájazde Borneo, Brunej a Filipíny, tento kmeň navštevujeme a trávime s nimi  2 celé dni. Poďte s nami a možno po obetnom rituály budete tiež môcť vstúpiť do rodinnej hrobky a pozrieť si 200 rokov starú múmiu tohto kmeňa. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Brunej, Malajzia, Filipíny


náročnosť

16 dní

Trvanie

3916 4895€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

3116 4451€
K

Ázia  

Filipíny


náročnosť

13 dní

Trvanie

2868 3585€
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: