Ryžové terasy Banaue - ôsmy div sveta

Ryžové terasy Banaue - ôsmy div sveta

Ryžové terasy Banaue, ktoré do hôr vytesali predkovia domorodých Filipíncov, sú ekoturistickým dobrodružstvom na Filipínach, ktoré vás zaujme použitím historickej a modernej kultúry a agroarchitektúry starej viac ako 2000 rokov. Ryžové terasy Banaue sa často nazývajú „ôsmy div sveta“, pretože sú vytesané do úbočia hory a pripomínajú schody vedúce do neba. Táto starodávna forma poľnohospodárstva bola strategicky navrhnutá so zavlažovacím systémom, ktorý využíva dažďový prales, a tak sa voda dostane postupne na každú ryžovú terasu, až nakoniec nevyužitá závlaha končí v povodí na spodnej úrovni.

My v BUBO spíme v Banaue dve noci. Veľa turistov prichádza na Filipíny za oddychom na bielych pieskových plážach, avšak bola by škoda nepodporiť svojou návštevou miestnych lokálcov na tradičnom filipínskom vidieku a nevidieť ôsmy div sveta. Niektoré ubytovania ponúkajú výhľady na ryžové terasy a vy sa prebudíte v jednej z najunikátnejších horských krajín, aké ste kedy videli.

Ryžové terasy Banaue sú modernou formou agroturistiky, ktorá zamestnáva členov miestnej komunity ako sprievodcov a my s nimi spolupracujeme. Je dôležité mať na pamäti, že veľa mladých ľudí uprednostňuje kariéru v cestovnom ruchu pred farmárstvom, preto sa netreba čudovať prítomnosti čerstvých absolventov.

Batad je malá dedina, v ktorej prebehla elektrifikácia až v roku 2008, takže prístup k internetu môže byť zložitý. Spomínaná dedinka má „uvítaciu kanceláriu“, kde zaplatíme poplatok za návštevu oblasti – peniaze putujú na ochranu ryžových terás a ekológiu regiónu.

Venujeme sa celý deň objavovaniu ryžových terás v Batade – toto dobrodružstvo ekoturistiky na Filipínach všetkých zaručene uspokojí. V BUBO vás prevedieme krok za krokom (doslova) od vrcholu až na úpätie hory, takže si nezabudnite nakúpiť dostatok vody a občerstvenia – je to deň venovaný prechádzkam a pešej turistike. Pri objavovaní si môžete všimnúť starších miestnych obyvateľov v tradičnom oblečení, ktorí vám radi za malý poplatok zapózujú na fotografiách – je v poriadku podporiť takýto "biznis", pretože títo domáci sa už nestarajú o ryžové polia, takže pózovanie na fotografie je pre nich len jedným zo spôsobov, ako si môžu privyrobiť.

Ak máte ešte dostatok síl, pokračujeme v prehliadke dramatickou krajinou Batadu k jednej z najikonickejších scenérií – vodopádom Tappiya. Tento 230-metrový vodopád je ideálnym miestom na schladenie a získanie skvelých fotografií. Váš BUBO sprievodca vás po celom dni na nohách rád naviguje a ukáže miestne obchody s remeselnými výrobkami, ktoré majú v tejto oblasti siahodlhú tradíciu – môžete si kúpiť ručne vyrábané drevorezby, šperky a iné drobnosti a podporiť tak poctivú prácu domácich remeselníkov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Brunej, Malajzia, Filipíny


náročnosť

16 dní

Trvanie

3916 4895€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

4960
K

Ázia  

Filipíny


náročnosť

13 dní

Trvanie

2868 3585€
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: