Príbeh farmárok z Bukalasi

Príbeh farmárok z Bukalasi Najlepšia kaviareň Ugandy Endiro Coffee

Na počiatku vzniku tejto kaviarne bolo v roku 2015 spoločenstvo v Kampale, ktoré dlhé roky bojovalo s problémom vykorisťovania. Ženy z ugandského mestečka Bukalasi predávali množstvo kávy sprostredkovateľom, za neskutočne nízku cenu 800 - 1500 UGX, čo je v prepočte zhruba 0,19 - 0,36 eur za kilogram kávy. Táto káva výnimočne horkej a dominantnej chuti putovala ďalej vďaka priekupníkom do vyspelých európskych krajín až na západ cez Atlantik, kde ju ponúkali v luxusných baroch a kaviarňach. Avšak peniaze sa farmárkam a robotníkom, ktorí kávu pestovali, spracovávali a predávali, nikdy nedostali.

„I am not poor, but my head is poor.“

Aj vám tento citát pripomína spisovateľa Roberta Kiosakiho? Citát nehovorí o bohatstve a chudobe ako takej, ale o bohatstve a chudobe znalostí. Na to sa odkazoval aj tento spisovateľ, ktorý písal o svojom „bohatom“ otcovi, ktorý bol v skutočnosti otcom jeho kamaráta. Ten mu dal množstvo znalostí a tým mu odovzdal to skutočné bohatstvo - práve tieto znalosti mu pomohli stať sa úspešným.

Tento výrok sa stal mantrou Endiro coffee, kaviareň ho použila aj vo svojom blogu, kde opisujú históriu spomínaného miesta, keď začali ľudia z Endiro spolupracovať so ženami z Bukalasi a ukázali im nielen ako správne pestovať kávu, ale aj akú cenu má - týmto spôsobom im odovzdali svoje bohatstvo. Farmárky sa naučili nielen moderné spôsoby pestovania, ale aj to aké prírodné hnojivá pri pestovaní používať a ako kávu spracovávať a ďalej predávať. Následne začal obchod s kávou rapídne stúpať, dokonca bola táto kaviareň označená ako jedna z TOP 10 najlepších kaviarní Afriky.

V prípade, že by ste mali záujem pre túto kaviareň pracovať museli by ste prejsť ich súkromnou Endiro akadémiou, kde ponúkajú programy ako: Master Barista Training Program, Supportive Employment Fellowship, Coffee Trade Internship. Cieľom štúdia na akadémii je vychovať šikovných pracovníkov a lídrov vo svojej oblasti, ktorí budú mať praktické, technické a obchodné skúsenosti, ktoré sú v tejto oblasti potrebné. Všetkým uchádzačom, ktorí prejavia záujem, dáva táto značka šancu učiť sa, rásť a uspieť.

V Ugande čelí zdravotne znevýhodnené obyvateľstvo mnohým prekážkam, akými sú napríklad dostupnosť kvalitného vzdelania či zdravotnej starostlivosti, nedostatok pracovných príležitostí a schopnosť adaptácie do pracovného prostredia. Len 8 % zdravotne znevýhodnených občanov je v krajine oficiálne zamestnaných. Kaviareň sa pýši tým, že tu rozdiely nerobia a dávajú príležitosť zamestnať sa a možnosť pracovať každému. Kaviarni sa podarilo vytvoriť prostredie, ktoré uvíta každého snaživca bez ohľadu na jeho schopnosti. Od roku 2020 sa tak v Endiro rozhodli ísť krajine príkladom a od tohto momentu začali zamestnávať sluchovo znevýhodnených zamestnancov. Týmto modelom ukázali ostatným zamestnávateľom, že je možné využiť tieto „nevýhody“ v ich prospech aj v prospech zamestnancov a zákazníkov.

Značka Endiro Coffee sa rozrástla a momentálne má jedenásť kaviarní po celej Ugande, dve kaviarne v USA a jednu kaviareň v Keni. Všetka káva, ktorú si tu môžete vychutnať sa pestuje v dedine Bukalasi v ugandskej oblasti Mt.Elgon. Ženy vo farme Endiro praktizujú metódy udržateľného a ekologického poľnohospodárstva a vďaka svojim vysokým štandardom remeselného spracovania zarábajú najvyššie mzdy spomedzi všetkých pestovateľov kávy v Ugande. Venujú sa aj rôznym charitatívnym projektom ako napríklad Prison Bird - šperky ručne vyrábané bývalými väzňami, ktorí nemajú v spoločnosti šancu si nájsť zamestnanie sa následne predávajú v týchto kaviarňach, kedy vyzbieraná suma podporuje nielen túto komunitu, ale rôzne lokálne organizácie, ktoré pomáhajú deťom bez rodičov, či osamelým matkám.

Z malej kávovej farmy, vytvorili oficiálne certifikovanú kaviareň, ktorá sa teší návštevám mnohým zákazníkov z celého sveta, určite nepremeškajte príležitosť navštíviť ju počas našich zájazdov v Ugande. Z menu určite odporúčame sticky bun latte s domácimi vafľami a čerstvú šťavu bloom s mangom a pomarančom. Poďte s nami podporiť komunitu, ktorá dlhé roky buduje svoju značku a ktorá ukazuje svetu správne hodnoty.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6090
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

13 dní

Trvanie

6380
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

9 dní

Trvanie

6880
Ako som sa dostala do BUBO Blog

Blog Ako som sa dostala do BUBO

Príbeh o tom, ako sa naša destinačná manžérka Daniela Mihaldová dostala do BUBO. Od chodenia na poštu k ceste na Antarktídu.

Daniela Mihaldová 19 min. čítania
Ktorý mesiac kam cestovať? Blog

Blog Ktorý mesiac kam cestovať?

Tak, ako sme si zvykli, že máme celoročne jahody či exotické ovocie, tak aj celoročne vieme cestovať kamkoľvek do exotického sveta. Ktorý mesiac je…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Rím – top 10 pamiatok úplne zadarmo Rím

Rím Rím – top 10 pamiatok úplne zadarmo

Čo vidieť vo večnom meste? Najkrajších desať pamiatok Ríma a systém, ako ich čo najlepšie vidieť. Ako prejsť Rím zadarmo, aby ste videli všetko?…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: