Ramen je typický japonský pokrm pozostávajúci z rezancov čínskeho typu zaliatych väčšinou silným mäsovým vývarom dochuteným sójovou omáčkou alebo misom a ozdobený kúskami bravčového mäsa, morských rias či mladou cibuľkou. Do Japonska sa dostal v polovici devätnásteho storočia čínskymi prisťahovalcami a Japonci si ho ihneď obľúbili a v každom z regiónov sa vyvinula jeho typická variácia. Rezance sa používajú pšeničné, aj keď vieme nájsť mnoho podobných jedál s rezancami pohánkovými (soba) alebo tučnými (udon). Vývar býva prevažne bravčový alebo kurací a rozlišujeme niekoľko základných príchutí – Shōyu, najstaršia receptúra prevažne s kuracím vývarom a sójovou omáčkou, Shio, teda slaný svetlý vývar, Miso a Curry, čo sú pomerne moderné receptúry pochádzajúce z ostrova Hokkaido. Počas našej cesty Japonskom si Ramen vychutnáme niekoľko krát a vieme, kde pripravujú ten najlepší. Za zmienku stojí Miso ramen z reštaurácie Nogizaka Ramen Maruhiko neďaleko Roppongi v Tokiu, „čierny“ ramen v Kjóto Gion Ramen Muraji v Kjóte, alebo klasika v Ramen Todai Dotombori v Osake. My v BUBO však vždy chceme ochutnať to najlepšie a preto je takmer povinná zastávka v Tokiu v reštaurácii Tsuta. Je to totiž prvá špecializovaná ramen reštaurácia, či podľa japonských tradícií skôr jedálnička pre cca 10 ľudí, ktorá bola ocenená michellinovskou hviezdou. V ponuke majú klasický Ramen, TsukeSoba, čo sú pohánkové rezance podávané zvlášť a ku nim vývar na namáčanie alebo ZaruSoba, tradičné japonské studené rezance a ku tomu lahodný vývar shoyu alebo shio s delikátnym japonským hovädzím Wagyu. Reštaurácia sa vďaka prestížnemu oceneniu preslávila a na svoju misku polievky s rezancami si budete musieť v čase obeda počkať 70 až 80 minút, verte však, že to stojí za to. V automate si polievku objednáte a zaplatíte, odovzdáte lístok čašníkovi, ten vás usadí a môžete sledovať, ako túto delikatesu šikovní kuchári pripravujú priamo pred vami. Dobrú chuť!
Tipy a zážitky - Japonsko
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Ako sa pripraviť na tajfún v Japonsku?
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Tokyo - výlet na ostrov Odaiba
- Odaiba - umelý ostrov v Tokijskom zálive
- Dotácia za odchod z Tokia
- Fudži, Japonsko - výstup
- Japonci úspešne pristáli na Mesiaci
- Sezóna na Okinawe
- Dlhovekosť na Okinawe
- Kde leží Okinawa?
- Rodisko karate - Okinawa
- UNESCO pamiatky na Okinawe
- Vlajka Okinawy
- Národné jedlo Okinawy
- Najlepšie akvárium sveta