Reakcie na smrť kráľovnej Alžbety II.

Reakcie na smrť kráľovnej Alžbety II.

Vo štvrtok 8. septembra zomrela kráľovná Alžbeta II. Úmrtie významnej osobnosti šokovalo verejnosť aj napriek tomu, že mala už úctyhodných 96 rokov. Briti zaplakali a smútilo sa aj v zahraničí. Svet reaguje na smrť kráľovnej Alžbety II. Vedeli ste o tom, že bola vášnivou cestovateľkou? Prečítajte si viac v blogu kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha.

Liz Trussová (britská premiérka): "Bola milovaná a obdivovaná na celom svete. Smrť Jej Veličenstva kráľovnej je obrovským šokom pre národ a pre svet."

Boris Johnson (expremiér Británie): "Bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej. V mnohých ohľadoch bola najlepšou panovníčkou v britských dejinách. Nielen že zmodernizovala konštitučnú monarchiu, ale dala krajine následníka trónu, ktorý ponesie jej dedičstvo a ktorého zmysel pre povinnosť je v súlade s hodnotami jeho matky a vlasti." 

Joe Biden (prezident USA): "Kráľovná Alžbeta II., ktorá bola na tróne 70 rokov, prehĺbila spojenectvo Británie a Spojených štátov. Prispela k tomu, aby bol vzťah oboch krajín mimoriadny. Bola štátničkou neprekonateľnej dôstojnosti."

Barack Obama (exprezident USA): "Preukázala neúnavnú, dôstojnú verejnú službu. Michelle a ja sme mali to šťastie, že sme spoznali Jej Veličenstvo a veľa pre nás znamenala.. Jej vláda sa vyznačovala pôvabom, eleganciou a neúnavnou pracovnou etikou, pričom vzdorovala nástrahám a očakávaniam kladeným na ženy jej generácie."

Justin Trudeau (premiér Kanady): "Bola stálou prítomnosťou v našich životoch – a jej služba Kanaďanom navždy zostane významnou súčasťou histórie našej krajiny."

František (pápež): "Vyjadrujem úctu ku kráľovninmu životu v neochvejnej službe... Jej príkladu oddanosti povinnosti, jej neochvejnému svedectvu viery v Ježiša Krista".

Karol XVI. Gustáv (švédsky kráľ):"Kráľovná slúžila svojim krajinám a Spoločenstvu národov s mimoriadnou oddanosťou a zmyslom pre povinnosť. Bola neustále prítomná, a to nielen v britskej spoločnosti, ale aj na medzinárodnej scéne."

Margaréta II. (dánska kráľovná): "Išlo o osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi."

Filip (belgický kráľ): "Alžbeta II. bola výnimočnou osobnosťou. Spojené kráľovstvo stratilo výnimočného monarchu, ktorý zanechal hlbokú stopu v dejinách."

Olaf Scholz (nemecký kancelár): "Jej záväzok k nemecko-britskému zmiereniu po hrôzach druhej svetovej vojny zostane nezabudnutý."

Emmanuel Macron (prezident Francúzska): "Zachovám si spomienku na priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá ovplyvnila svoju krajinu a svoje storočie ako nikto predtým".

Ursula von der Leyenová (predsedníčka Európskej komisie): "Alžbeta II. bola svedkom vojny aj zmierenia v Európe a aj mimo nej a hlbokých premien na našej planéte i v našej spoločnosti. Bola majákom kontinuity počas týchto zmien, neprestávala prejavovať pokoj a oddanosť, ktoré mnohým dodávali silu. Nech odpočíva v pokoji."

Zuzana Čaputová (prezidentka SR): "Odišla silná žena, matka, vládkyňa, štátnička, ale jej príbeh ostáva v mnohom inšpiráciou. Predstavovala pokojnú stabilitu počas dlhých rokov svojho vládnutia. Jej odchod je koncom celej jednej éry."

Prečítajte si tiež blog: pamiatky v Londýne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

5238
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

3088
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1640
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: