Red Bull - tajomstvo thajského lekárnika

Red Bull - tajomstvo thajského lekárnika

Každý cestovateľ to veľmi dobre pozná-  počas cestovania na druhý koniec planéty, alebo aj počas nabitých dní v rámci zájazdov, občas potrebujeme dobiť baterky. Alebo si pomôcť prekonať jet lag. Niekto siaha po káve, čiernom či zelenom čaji, ďalší zase po Red Bulle. Vedeli ste ale, že tento obľúbený drink pochádza pôvodne z Thajska?

Väčšina ľudí si myslí, že Red Bull je rakúsky výrobok. Pravda však je, že receptúru vytvoril v 80. rokoch pán menom Chaleo Yoovidhya, ktorý vlastnil malú lokálnu lekáreň v Bangkoku. Jeho kombinácia kofeínu, cukrov a taurínu sa okamžite stala hitom medzi šoférmi nákladiakov, robotníkmi aj športovcami. Už vtedy mal nápoj na plechovke zobrazeného červeného býka, nevolal sa ale ešte Red Bull.

Známy bol pod názvom Krating Daeng, čo v preklade z thajčiny znamená červený gaur (indický bizón). Plechovky Kratingu ste onedlho mohli nájsť v každom supermarkete v celom Thajsku. Chaleo vďaka nemu vybudoval veľkú, úspešnú spoločnosť TC Pharmaceutical a stal sa tretím najbohatším človekom v Thajsku.

Prečo sa nám teda Red Bull spája s Rakúskom? Je to vďaka Dietrichovi Mateschitzovi, ktorý si počas svojich pracovných ciest po juhovýchodnej Ázii kúpil plechovku Kratingu a zistil, že mu zázračný nápoj pomohol prekonať jet lag. Dietrich začal s Yoovidhyom obchodnú spoluprácu, upravil názov produktu a receptúru tak, aby viac vyhovovala chutiam nás „západniarov“ a Red Bull ako ho poznáme bol na svete.

Spravil z neho luxusný prémiový nápoj, ktorý po prvý raz predstavil v rakúskych lyžiarskych strediskách. Odtiaľ pokračoval do celého sveta. Ak ho niekto náhodou aj neskúsil, určite ho pozná vďaka reklamnému sloganu „Red Bull vám dáva krídla“ alebo ako značku sponzorujúcu extrémne športy.

Dietrich minulý rok v októbri zomrel (10/2022), zanechal však za sebou obrovskú medzinárodnú značku, po CocaCole a Pepsi najhodnotnejšiu na trhu. Typická aróma Red Bullu sa však dodnes vyrába v Bangkoku, odkiaľ putuje dávať krídla do všetkých kútov sveta. Keď sa s BUBO vydáte na zájazd Thajsko, Malajzia, Singapur, budete mať dokonca možnosť ochutnať aj pôvodný Krating - v Thajsku sú dodnes v obchodoch dostupné obe verzie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: