Rieka Chao Phraya - vtedy a dnes

Rieka Chao Phraya - vtedy a dnes

Titul najväčšej rieky v Thajsku pripadá rieke Chao Phraya, rieke, na ktorej bolo vybudované hlavné mesto Siamu - Thonburi, a dnes sa na nej nachádza hlavné mesto Thajska - Bangkok.
Do tejto rieky sa vlieva viacero riek z celého územia krajiny, a ústi do thajského zálivu, na mnohých starých európskych mapách je pomenovaná ako Mae Nam - “materská voda”.
Na povodiach tejto rieky vznikali najstaršie civilizácie v juhovýchodnej Ázii, najmä staroveké kráľovstvo Dvaravati, rieka taktiež hrala kľúčovú úlohu v kraľovstve Lavo, ktoré bolo neskôr začlenené do kraľovstva Ayutthaya.
V nízkej aluviálnej nížine, ktorá začína pod priehradou Chao Phraya, je veľa malých kanálov, ktoré sa oddeľujú od hlavnej rieky; tie sa dnes používajú na zavlažovanie ryžových polí v regióne.
Pri meraní z najbežnejšie akceptovateľného zdroja, ktorým je sútok riek Ping a Nan v
Nakhon Sawan, rieka meria 372 km. Ak sa však meria od najdlhšieho prameňa, ktorým je východiskový bod rieky Nan v pohorí Luang Prabang, rieka meria 1112 km.
Povodie Chao Phraya je najväčšie povodie v Thajsku, pokrýva približne 35% územia krajiny a odvodňuje plochu približne 160 000 kilometrov.
Povodie tejto rieky je domovom približne 280 druhov rýb vrátane asi 30 endemitov. V tomto povodí došlo k rozsiahlemu ničeniu biotopov - znečistenie, priehrady, odvodňovanie na zavlažovanie aj nadmerný rybolov.
Dnes je v Bangkoku rieka hlavnou dopravnou tepnou pre sieť riečnych autobusov, trajektov cez rieku a vodných taxíkov. Na riekach a kanáloch mesta premáva viac ako 15 lodných liniek vrátane prímestských liniek.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2302 3289€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2134 3048€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: