Rio de Janeiro: mesto bohatstva a chudoby

Rio de Janeiro: mesto bohatstva a chudoby

Väčšina dovolenkárov vníma Rio de Janeiro ako juhoamerické mesto pri pláži, ktoré sa preslávilo aj vďaka karnevalu. Je tu však aj iná, temnejšia strana Ria. Čo by kameňom dohodil od jeho honosných hotelov sa nachádza množstvo faviel. Rio je skutočne mesto s dvoma tvárami – jednou bohatou a druhou chudobnou. Chudoba je markantná najmä v kopcovitých okrajoch mesta.

Favely sú chudobné mestské štvrte, akési mesto v meste. Sú symbolom nielen Ria, ale aj celej Brazílie. Iba v Riu de Janeiro ich napočítate okolo 800, žijú v nich státisíce ľudí a rozprestierajú sa po celom meste. Domy sú väčšinou veľmi jednoduché postavené z plechu a tehál. Tieto chudobné getá, často ovládané drogovými barónmi, sú známe svojou kriminalitou, koluje o nich množstvo odstrašujúcich príbehov a návštevníkom mesta ich často predstavujú ako najväčšiu hrozbu v oblasti bezpečnosti.

Môže sa stať, že dezorientovaný turista veľmi ľahko zablúdi do niektorej z faviel, ktoré na mapách väčšinou nie sú označené. Niekedy stačí iba zabočiť do nesprávnej uličky a môže sa stať, že z dovolenky si donesiete o skúsenosť viac a možno tiež o ruksak menej... Na druhej strane, ak človek býva vo favele, neznamená to hneď, že je kriminálnik, alkoholik, drogovo závislý alebo díler.

V Riu je veľká priepasť medzi bohatými a chudobnými a táto sa neustále zväčšuje. Napriek tomu to nie je prekvapujúce, ak vezmeme do úvahy obrovský počet ľudí, ktorí tu žijú - v súčasnosti je to viac ako 10 miliónov. Z nich počet nemajetných ďaleko prevyšuje počet majetných. Skutočne, súčasné rozdeľovanie bohatstva je receptom na neustále napätie bez ohľadu na to, ktorý koniec palice držíte.

Ekonomická nerovnosť v Brazílii dosiahla extrémnu úroveň, napriek tomu, že je jednou z najväčších ekonomík na svete. Brazília roky čelí vážnej hospodárskej kríze, ktorá so sebou priniesla aj vlnu nezamestnanosti. Táto vlna znížila všeobecný príjem krajiny, najmä príjem v spodnej časti sociálnej pyramídy. Dôsledkom je nárast nerovnosti pracovných príjmov, chudoba a stagnácia snáh o nápravu rozdielov v odmeňovaní oboch pohlaví, ako aj zhoršenie príjmovej bilancie medzi čiernymi a bielymi.

Aj keď sa v poslednom období zaznamenáva určitý pokrok napriek tomuto je tempo vývoja veľmi pomalé a latinskoamerický gigant je stále videný ako jedna z ekonomicky najnerovnejších krajín na svete. Len pre predstavu, V Brazílii by niekto zarábajúci minimálnu mesačnú mzdu musel pracovať 19 rokov, aby zarobil rovnaké peniaze ako zarobí za jeden mesiac Brazílčan patriaci k 0,1 % populácie najbohatších.

Nerovnosť v Brazílii sa znižuje a ak by pokračovala pri súčasnej miere, krajine by trvalo asi 75 rokov, kým dosiahne súčasnú úroveň príjmovej rovnosti v Spojenom kráľovstve. V porovnaní so svojimi susedmi je Brazília 35 rokov za Uruguajom a 30 za Argentínou.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3578 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4780 5624€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: