Rozdiel medzi Taiwanom a Čínou

Rozdiel medzi Taiwanom a Čínou

Ostrov Taiwan, ktorý je od pobrežia juhovýchodnej Číny vzdialený približne 160 km, bol stáročia domovom rôznych kmeňov. Pod plnou kontrolou čínskej ríše sa ostrov ocitol v 17. storočí. Neskôr bol koncom 19. storočia japonskou kolóniou po tom, čo ríša Qing prehrala prvú čínsko-japonskú vojnu. V roku 1945 Japonsko prehralo druhú svetovú vojnu a ostrov zabrala opäť Čína. Vtedy bola Čína pod vedením Čankajška (nacionalistická vláda) a v roku 1949 sa k moci dostali komunisti pod vládou Mao Ce-tunga. To, čo zostalo z nacionalistickej strany, utieklo na Taiwan, kde vládli niekoľko desaťročí. Avšak, čínska komunistická strana na tieto fakty dodnes poukazuje, aby si nárokovala na Taiwan.
 
Čína považuje samostatný Taiwan za provinciu, ktorá bude nakoniec pod vládou Pekingu a nevylučuje ani použitie hrubej sily na dobytie Taiwanu. Taiwan sa však považuje za odlišný od čínskej pevniny s vlastnou ústavou a demokratickými vodcami.

Viacero krajín neuznáva Taiwan ani ho nepodporuje, USA však ostáva najväčším spojencom ostrova, predáva mu zbrane a prisahala, že v prípade čínskeho útoku pomôže. Washington však po celé desaťročia diplomaticky spolupracuje s Pekingom.
 
Čína je pre Taiwan najväčším obchodným partnerom. Čína hovorila aj o „mierovom zjednotení“ – o dlhodobom získaní obyvateľstva ostrova mäkkou silou sa vyjadruje pomocou správ sponzorovaných čínskou komunistickou stranou, ktoré ukazujú zjednotenie v pozitívnom svetle. Peking sa však už vyjadril aj pomocou hrozieb a pri vojenskej konfrontácii by čínske ozbrojené sily prevýšili sily Taiwanu. Čínsky prezident Xi Jinping (Si Ťin-pching) sa vyjadril, že zjednotenie musí byť splnené a má konečný termín.

Taiwan sa nachádza v takzvanom „prvom ostrovnom reťazci“, ktorý zahŕňa priateľské územia USA. Pre USA je preto v Juhočínskom mori tiež významnejší práve kvôli ekonomike. Veľká časť svetovej elektroniky od telefónov až po elektrické autá je poháňaná počítačovými čipmi vyrobenými na Taiwane. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) vlastní viac ako polovicu svetového trhu, preto ak Čína prevezme ostrov, dokáže súperiť s USA. Peking by získal kontrolu nad priemyslom, ktorý poháňa globálnu ekonomiku.

Čína však stále trvá na tom, že jej zámery sú mierové a obviňuje USA z obkľúčenia vojenskými základňami od Austrálie na juhu po Japonsko na severe. Čínska vláda v Pekingu trvá na tom, že má jurisdikciu nad Taiwanom a naďalej presadzuje politiku jednej Číny, čo málo krajín vo svete spochybňuje. Neexistuje však žiadna dohoda o tom, ako a kedy a či vôbec, budú tieto dva subjekty spojené.

Dnes je Taiwan plne demokratickou spoločnosťou s vlastnou ekonomikou, menou, armádou a volenými predstaviteľmi. Taiwan neplatí dane Číne rovnako ako Hongkong a Macao.

TIP na BUBO blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3188 4554€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

3116 4451€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

2692 3059€
Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Ako zažiť skvelý Taiwan? Blog

Blog Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo…

Nikola Deckous 11 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: