Na rozdiel od iných krajín, ktoré používajú rôzne spôsoby varenia či pečenia, v Bhutáne sa všetky slané jedlá varia dvomi spôsobmi - dusením alebo nad parou. Tieto jedlá sú najčastejším chutným spojením rôznych prísad, ktoré sa hodia do hrnca a uvaria sa.
Kulinárske špeciality Bhutánu sú ovplyvnené Indiou, Tibetom a Čínou, ale miestne jedlá zostávajú naďalej jedinečné. Najvýraznejšou charakteristikou Bhutánskeho jedla je jeho pikantnosť, nakoľko čili papričky sú nevyhnutnou súčasťou takmer každého jedla.
Čili papričky sa dajú sušiť prakticky všade – či už na strechách domov, prípadne visia z okien. Jednou zaujímavosťou je, že z času na čas každý dom spáli nejaké čili papričky, aby vyhnali zlých duchov, prípadne démonov, preč. Podobne pri varení miestneho likéru sa doňho pridávajú dve až tri čili papričky. Nie kvôli príchuti, ale ako znak šťastia, aby ho neovplyvnila zlá energia, s ktorou prídu do kontaktu.
Najznámejšie jedlo, ktoré môžeme nájsť v Bhutáne, sa volá Ema Datshi. „Ema“ v preklade znamená čili a „Datshi“ zase syr. Je to guláš vyrobený z jačieho syru, cesnaku, oleja, čili papričky, cibule a paradajok. Tento guláš sa bežne konzumuje s červenou ryžou.
Navyše, syr Datshi je prítomný takmer v každom jedle.
Známy je aj maslový čaj Suj, resp. Bhutánsky čaj. Vyrába sa z fermentovaného jačieho masla a jačieho mlieka. Pije sa ako utešiteľ v extrémnych mrazoch a je obľúbeným nápojom pre miestnych obyvateľov. Suja nie je len pochúťkou pre chuťové poháriky, ale má aj zdravotné výhody, a to napr. soľ v Suja hydratuje pokožku tým, že zadržiava vlhkosť.
Nápoj tiež pomáha pri trávení a jeho kalórie zvyšujú energetickú hladinu, a preto je obľúbený medzi Bhutánčanmi, najmä tými v horských oblastiach, ktorí pracujú dlhé hodiny v ťažkom teréne. Je tiež bohatý na antioxidanty a pomáha pri znižovaní výškovej choroby.
Stolovanie v Bhutáne
Ako turisti by sme mali vždy rešpektovať miestnu kultúru, tradície a zvyky, čo je v BUBO samozrejmosťou. Poďme sa teda spolu pozrieť na zopár bhutánskych tradícií.
Pred jedlom alebo pitím ľudia vyhodia bežne do vzduchu trochu jedla, čaju, alebo vína, aby sa modlili o požehnanie.
Ďalším faktom je, že pri stolovaní v skupine hostiteľ aj hosť počkajú, kým budú všetci obslúžení. Dôkaz, že nič nespája ľudí tak ako jedlo.
Jedlo z Bhutánu prenesie vaše jazýčky do sveta korenia, pretože jeho dokonalá zmes je zmyslovou pochúťkou, ktorú musí každý vyskúšať. Tak neváhajte a navštívte krajinu šťastia spolu s nami. Počas zájazdu do Bhutánu zažijete túto chutnú kuchyňu aj v realite. Rozmanitosť chuti a textúr je široká.
Tipy a zážitky - Bhután
- Penis v Bhutáne
- Lukostreľba v Bhutáne
- Takin - zviera Bhutánu
- Thimpu, Bhután
- Tigrie hniezdo, Bhután
- Chrám Chimi Lhakanh
- Bhután, skúsenosti - Referencia
- Let z Bhutánu do Nepálu je najkrajší na svete!
- Top pamiatka Bhutánu: Tigrie Hniezdo
- Ako vyzeraju bhutánske hrady, alebo čo sú to dzongy?
- Thimphu je plné jedinečnosti a spontánnych nápadov
- Posledné Šangri-La je v krajine hrmiaceho draka
- Vstupujeme do Bhutánu
- V Bhutáne dostanete požehnanie veľkým dreveným penisom!
- Let nad Bhutánom
- BUBO je na ofiálnej poštovej známke Bhutánu!!!
- Druk Yul - Krajina hrmiaceho draka
- Paro, Bhután
- Gho a Kira
- Bhutánska kinematografia