Santa Maria della Salute v Benátkach

Santa Maria della Salute v Benátkach

Bazilika Santa Maria della Salute je prekrásny kostol a výrazná dominanta Benátok, ktorú vidíte snáď na každej pohľadnici či fotografii "predávajúcej" mesto Benátky. Ide o kostol zo 17. storočia (presnejšie 1630), ktorý sa nachádza vo štvrti Dorsoduro a ktorý je jednou z najznámejších pamiatok v meste. 

Santa Maria della Salute postavili v barokovom štýle a považujú ho za jeden z najlepších príkladov tohto architektonického štýlu v Benátkach i celom Taliansku. Priečelie kostola má veľkú centrálnu kupolu obklopenú menšími kupolami a radom stĺpov. Obzvlášť nápadná je kupola kostola, ktorá je viditeľná z mnohých častí mesta.

Vo vnútri kostola môžete vidieť množstvo umeleckých diel vrátane obrazov od Tiziana, Tintoretta a Veroneseho. Najznámejším umeleckým dielom v kostole je Tizianov obraz Nanebovzatie Panny Márie, ktorý sa nachádza na hlavnom oltári. Obraz považujú za jedno z umelcových majstrovských diel.

Okrem architektonického a umeleckého významu je Santa Maria della Salute aj významným náboženským miestom. Kostol je, ako predurčuje už jeho názov, zasvätený Panne Márii. Zaujímavé tiež je, že ho postavili na pamiatku konca epidémie moru v Benátkach v 17. storočí. Bazilika sa bežne využíva na náboženské obrady a omše a je tiež domovom komunity bratov františkánov.

Pokiaľ sem zamierite a vyjdete hore na kupolu, dočkáte sa nádherného výhľadu na Benátky a hlavne na blízky Grand Canal. Neobíďte najväčšiu benátsku baziliku a jednu z najznámejších pamiatok mesta. To, čo ešte vidieť v slávnom talianskom meste, sa dočítate v blogu Benátky - čo vidieť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: