Sarnath

Sarnath

Sarnath (spolu s Bodhgaya a Kushinagar v Indii a Lumbini v Nepále) je jedným zo štyroch najvýznamnejších budhistických pútnických miest na svete. Má zvláštny význam, pretože je to miesto, kde Budha mal svoju prvú kázeň. Nemusíte byť však budhisti, aby ste si ich návštevu užili. Sarnath tiež robí pokojný a osviežujúci vedľajší výlet z Varanasi. Mnoho ľudí je prekvapených, keď zistia, že Sarnath má tiež džinistické a hinduistické spojenia.


Buddha však nezačal kázať v Bodhgayi. Najprv chcel učiť päť ľudí. Predtým s nimi cvičil fyzickú disciplínu ako prostriedok na oslobodenie. Nechali ho znechutene, keď sa rozhodol, že to nie je tá správna cesta k oslobodeniu. Buddha počul, že bývajú v jelenej obore v Sarnathe, a tak zamieril tam. Jeho novoobjavená múdrosť a Štyri vznešené pravdy na nich zapôsobili natoľko, že sa stali jeho prvými učeníkmi.


Budhizmus prekvital v Sarnathe kvôli jeho blízkosti k Varanasi. Väčšinu štruktúr však postavil Mauryan cisár Ashoka niekoľko storočí po založení náboženstva. Vina za jeho brutálnu inváziu do Kalingy (dnešné Uríša na východnom pobreží Indie) ho prinútila konvertovať na budhizmus a praktizovať nenásilie. S nadšením staval stúpy a stĺpy po celej Indii na propagáciu náboženstva.


Najslávnejší stĺp je ten v Sarnathe. Je z neho odvodený štátny znak Indie so štyrmi levmi a dharma čakrou (koleso predstavujúce budhistické učenie). Čakra sa objavuje aj na indickej vlajke.


Ďalší vládcovia pridali k stúpam a kláštorom, ktoré Ashoka postavil v Sarnathe. Počas vlády dynastie Gupta v 4. storočí nášho letopočtu bol Sarnath aktívnym centrom umenia a budhistického sochárstva. V 7. storočí sa Sarnath stal hlavným centrom štúdia budhizmu a v tamojších kláštoroch žili tisíce mníchov.


Nanešťastie, tureckí moslimskí útočníci prišli v 12. storočí a zničili veľkú časť Sarnathu a mnohých ďalších budhistických miest v severnej Indii. Väčšinu toho, čo zostalo zo stúpy Dharmarajika, ktorú vytvoril Ashoka, ďalej zbúral na konci 18. storočia Jagat Singh (Dewan z Raja Chet Singh z Banaras) a použil ako stavebný materiál. Toto znovuobjavenie Sarnath však podnietilo britských archeológov k vykopaniu tohto miesta v 19. a 20. storočí.

Indická vláda je teraz v procese zaraďovania Sarnath natrvalo do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má v pláne vybudovať zariadenia svetovej triedy pre pútnikov a turistov.

Na našich BUBO zájazdoch do Indie nesmieme Sarnath vynechať a doźvedáme sa nové veci o Budhizme v hinduistickom štáte a Budhizme samotnom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: