Nikkah, moslimská svadba

Nikkah, moslimská svadba Mahr, Wali a čo ste o svadbe v islamskej spoločnosti nevedeli

Nikah je moslimský svadobný obrad. V islamskej tradícii sa počas Nikah podpisuje manželská zmluva a práve počas tejto udalosti si nevesta a ženích povedia: "áno"
Tradične sa obrad Nikah koná v mešite a obrad slúži vodca alebo imám mešity. Väčšina párov si podobne ako u nás dohodne čas na Nikah a pozve rodinu a priateľov, aby sa zúčastnili obradu. V islamskej tradícii má byť Nikah čo najjednoduchšia, aby pár finančne nezaťažovala.
 
 
V súčasnosti je tiež bežné mať obrad Nikah buď na mieste alebo v dome nevesty a v závislosti od rodiny vie byť táto udalosť celkom očarujúcou, pretože moderné rodiny majú tendenciu miešať islamské a západné tradície.
 
Nikah je náboženský obrad pre moslimský pár, ktorý má byť legálne zosobášený podľa islamského práva. Je to prorocká tradícia a jediný prípustný spôsob, ako môžu byť muž a žena zosobášení. Tento obrad robí svadbu oficiálnou, pretože v islamskej tradícii nie je dovolené, aby sa pár intímne stýkal pred svadbou= bez Nikah. Nikah legitimizuje vzťah pred Bohom a to sa stane vtedy, keď pár povie: "Prijímam"  „Súhlasím“  respektíve „Akceptujem“, ako naše „Áno“
 
Návrh
 
Ako pri každom manželstve, niekto musí navrhnúť, aby sa proces Nikah začal. Návrh môže podať žena alebo muž. Zatiaľ čo v mnohých kultúrach je často bežnejšie, že muž požiada ženu o ruku, v islame môže žena (alebo jej rodina) navrhnúť svadbu, ako to bolo v prípade prvej manželky Proroka. Chadídža si zobrala dvadsaťpäťročného Mohameda a bola to ona, kto požiadal o uskutočnenie obradu Nikkah (požiadal o ruku). Píšem o tom v blogu o Sunnitoch a šiitoch 
 
Prijatie
 
Qubool= akceptujem, je prijatie návrhu – ale nemusíte hneď povedať áno. V čase medzi návrhom a prijatím sa snúbenci môžu stretnúť toľkokrát, koľkokrát chcú, aby sa navzájom spoznali, pokiaľ sa stretnutie uskutoční na verejnosti alebo s doprovodom.  Rande, ako ho poznáme my (sami dvaja), sa v islamskom svete nenosí.

Svedkovia
 
V prípade Nikah musia byť minimálne dvaja mužskí svedkovia, ktorí môžu potvrdiť skutočnosť, že nevesta aj ženích povedali: „Áno“ alebo „Qubool“  (= akceptujem) z vlastnej slobodnej vôle a bez akéhokoľvek nátlaku zo strany členov rodiny alebo kohokoľvek iného.  V koráne je explicitne napísané, že za nevestu ani ženícha nemôže nikto iný povedať Áno.
 
Mahr
 
Mahr je povinný dar ženícha neveste, čiže veno. Nevesta alebo jej rodina si veno vyžiada. Čím vzdelanejšia nevesta a z lepšej rodiny, tým je veno vyššie. Mám skúsenosť, že sestričky v nemocnici sa vydávali skôr, lebo ich ženích dokázal ľahšie zarobiť na veno, ale lekárky ostávali samy aj z titulu, že ich vysoké veno nemali potenciálny nápadníci ako zaplatiť. Aspoň takto mi to bolo opakovane vysvetlené.  Najčastejšie ide o peniaze, o ktorých rozhoduje nevesta. Inokedy môže nevesta požiadať o svadobnú cestu, zlato alebo čokoľvek, čo si želá. Samozrejme, nevesta musí byť spravodlivá a mať na pamäti príjem svojho budúceho manžela. Mahr je tiež symbolom zodpovednosti muža za zabezpečenie a starostlivosť o svoju manželku.
 
 Vali 
 
Vali je otcom nevesty, ktorý vydáva svoju dcéru. Ak je otec mŕtvy alebo existuje nejaký dôvod, prečo ju nemôže takpovediac „previesť uličkou“, potom túto úlohu môže prevziať iný mužský poručník alebo príbuzný.
 
Nevesta a ženích 3x povedia Qubool = akceptujem a následne podpíšu dohodu, tak aby bola svadba legálna z náboženského, ale aj civilného hľadiska. Nevesta a ženích si nevymieňajú sľuby, ako u nás. Imám často odrecituje pár veršov z Koránu a prednesie krátku kázeň o význame manželstva, právach a povinnostiach manžela a manželky. V Koráne sú pravidlá jasne dané.
Na svadbu môžete mať oblečené čokoľvek slušné, tak ako sa chodí do mešity, a je jedno akej farby. Ak ste pozvaní na svadbu, spýtajte sa, akú farbu preferujú, teda ako sa máte obliecť, aby ste zapadli. V súčasnosti je Nikah silne ovplyvnený Západom, takže páry často používajú bielu, krémovú a zlatú farbu na dekoráciu, ktorá vyzerá jednoducho a elegantne.
Hudba sa v mešite nepraktizuje a aj v tomto je nikkah odlišný od našej svadby. Hudba v moderných rodinách môže byť mimo mešity. Hostina je ako u nás na svadbe ale bez alkoholu.
 
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bangladéš, India


náročnosť

9 dní

Trvanie

2122 3265€
K

Ázia  

Bangladéš, India


náročnosť

12 dní

Trvanie

3893
O rok sa začne EXPO 2025 v Osake. Na čo sa môžeme tešiť? Blog

Blog O rok sa začne EXPO 2025 v Osake. Na čo sa môžeme tešiť?

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania

Viac informácií o krajine: