Pamiatky Iraku

Pamiatky Iraku Ako vyzerajú pamiatky v Iraku? Sumer, Asýria, Mezopotámia.

Babylon, Samarra, Ninive, Ašur, Ur, Uruk, Lagaš a Kiš sú iba časťou pamiatok Mezopotámie.
Ktoré sú najväčšie a najkrajšie pamiatky Iraku a ako dnes vyzerajú? Ako sa k ním dá dostať? O tomto píšem v mojom cestopise Pamiatky Mezopotámie, kde nejde iba o samotný blog, ale aj o to, že je to videoblog, a tak si viete urobiť naozaj slušnú predstavu. V danom blogu som vybral 15 najväčších pamiatok Iraku, ktoré pre Vás popisujem priamo z daného miesta.
A ako je to s mestami? Bagdad, Mosul, Kirkuk, Tikrit, Najaf, Erbil, Basra.

Kufa je prastarým mestom, kde sa vraj začala Potopa sveta. V Kufe sa tiež nachádza jedna z najstarších mešít na našej planéte: Veľká mešita v Kufe. Kufa leží na rieke Eufrat 170 kilometrov južne od Bagdadu. V tomto meste nájdete dom, kde býval imám Alí, ktorý práve sem do Kufy presídlil hlavné mesto svojho kalifátu z Mediny. 
 
Po Bagdade a Basre je Mosul tretím najväčším mestom Iraku a zároveň centrom severného Iraku. V roku 1185 ho dobyl Salah ad-Dín, ktorý potrápil križiakov aj vo Svätej zemi. V okolí mesta spomína aj najstarší kláštor Iraku, Kláštor svätého Eliáša zo 6. storočia. Mosul prišiel v roku 2017 aj o svoju najznámejšiu pamiatku, ktorou bola Veľká mešita al-Núri. Dnes sa tu dokončieva skutočne impozantná Veľká piatočná mešita.
 
Do Ašuru /UNESCO) sa nám podarilo dostať v lete 2021 a tvrdili nám tu, že sme boli prvou kresťanskou skupinou od roku 2003. To je už slušný cestovateľský úspech. ISIS (Daeš) zničilo sklenený kryt nad hrobkami kráľov a vystavilo ich tak nepriazni počasia. 
 

Prešli sme pre Vás Irak krížom krážom a hľadali a hľadali.
Rodisko Abrahama, Miesto úmrtia Alexandra Macedonského, miesta, o ktorých rozpráva Šeherezáda, či sútok Eufratu a Tigrisu.
Pamiatky Iraku, Sumeru a Asýrie. Pre Vás!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

6249 9614€
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

5194 7990€
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: