Slovensko si ničí svoju budúcnosť

Slovensko si ničí svoju budúcnosť

 
Slovensko malo najdlhšie zatvorené školy v Európe počas minulých pandemických vĺn a dnes sme napriek tomu zase jedna z mála krajín, ktorá plošne zatvára školy. Od zajtra, od pondelka, ostáva moja dcéra opäť doma. Chodí na nemeckú školu a v Nemecku sa školy, logicky, nezatvárajú, a tak som si myslel, že prevezmú nemecký systém, no nedá sa, dostali by pokutu, a tak zatvoria. Týmto lock downom škôl si naša krajina ničí vlastnú budúcnosť. No nielen tým, na zničení budúcnosti naozaj pracujeme systematicky obrovským nesystematickým míňaním peňazí, ničením zabehaného biznisu a bezprecedentným zadlžovaním sa.
Nieto že sme najhoršou krajinou sveta čo sa týka covidu. To, čo robíme od počiatku, je anti-Švédske, bez fokusu na budúcnosť. Kríza je vždy aj šancou, ale tú využijú pripravení. Ja v BUBO tvrdo pracujem na budúcnosti mojej firmy. Držím kasu, investujem do digitalizácie a čakám, keď covid skončí, aby som tigrím skokom dobyl svet. V BUBO sme sa za rok a pol neuveriteľne posunuli vpred. Stačí mi otvoriť svet a nové BUBO bude mať ohromné výsledky -stavím sa s kýmkoľvek. OK, musia otvoriť a za tým, kedy, už logiku nehľadám... Čo sa stane po otvorení Slovenska? Prečo sa na to nepýtame a nerobíme na tom?
 
Už týždeň je hlavnou správou svetových médií Omicron. Variant z Juhoafrickej republiky. Taký malý problém správ o Omicrone je ten, že na celej planéte na neho za celý ten čas NIKTO NEZOMREL. Viete si predstaviť, že ide o hlavnú správu dneška, a keď chcete mŕtveho s omicronom, musíte ho zastreliť či prejsť autom?  Na štipnutie hmyzu či pokúsanie psom za ten čas zomrelo viac ľudí. No kvôli omicronu aj v našich mediách počúvam vyjadrenia hygienikov a predstaviteľov pandemických komisií. A, áno, to je trestné. Úroveň týchto ľudí je úbohá. Počul som v stredu vstup pani doktorky Krištúfkovej v rádiu, a to je tragédia. Tie plané keci o tom, ako si musíme dávať pozor, ako vedci ešte nevedia, čo je omicron zač, a o dôležitosti lock downu. Preverte si s oponentami jej dizertačnej práce, čo to je zač. Spýtajte sa spolužiakov pani doktorky, čo je zač. Prečo si na Slovensku vyberáte tých najmenej schopných a im dávate do ruky mikrofón? Pani Krištúfková je u pandémie od začiatku a pozrite sa na výsledky, ktoré dosiahla. Sme najhorší nie v EU, ale na svete!!!
Hygienik Tibor Záborský z Turca je v šoku, že ľudia chodia na exotické dovolenky. Je nedeľa ráno a je to najčítanejšia správa na MY Turiec a ja som to našiel na hlavnej stránke najinteligentnejších novín SME. Koľko promile Slovákov lieta do Zimbabve či Botswany? Áno, s BUBO áno, ale inak komu bola určená táto správa? Nezaočkovaným? Tí, čo lietajú do exotiky, sú totižto na 99% zaočkovaní a ide naozaj o minimum populácie našej horskej krajinky.

Professor Willem Hanekom dnes povedal: "Travel bans will do very little to stop the spread of Omicron." A v Británii sa cestuje úplne inak než u nás. Naši "experti" hovoria opak.
 
V piatok pribudlo 9 359 pozitívnych z 26 037 PCR testov. Zomrelo 75 ľudí. Guardian píše, že Slovensko je najhoršou krajinou sveta.
Guardian dnes zároveň cituje Sir Jeremy Farrara, že ak nezaočkujeme celý svet, teda aj Afriku, tak pandémia neskončí. Dôvod je, že v nezaočkovaných oblastiach sa mutácie vyvíjajú rýchlejšie.
Rozprával som sa o tom včera  dlhé hodiny s Martinom Bandžákom, šéfom Magny. „No bude to ťažké, lebo Afrikou sa šíri množstvo antivakcerských hoaxov.“ Martin, ktorý vyrastal v Afrike, je z lekárskej rodiny a často lieta hlavne do DRK (Kongo), hovorí, že nálada v Afrike je dnes proti vakcínam. Obaja na svojich cestách v Afrike za posledný rok, rok a pol pozorujeme, že tam sa covid absolútne nerieši. Nárast množstva mŕtvych totižto nie je tak markantný, aby to niekto riešil. Mne dokonca tvrdili, že žiadne úmrtia nepozorujú (čo samozrejme nie je pravda, veď ľudia zomierajú, a aj na covid), a to som kvôli tomuto navštívil aj nemocnice a rozprával sa s tamojšími lekármi. No a ešte raz, na „juhoafrický variant“ s gréckym názvom Omicron nezomrel (nielen) v Afrike doteraz nikto. Ja toto už poznám, veď som zažil rovnakú mediálnu paniku počas epidémie vírusu Zika a pod. Zažíval to desaťročia a kladiem si otázku. Ako je toto vôbec možné? Divíme sa obrovskej skepse takzvaných antivakcerov?
 
Ministerstvo zahraničných vecí Slovenska ústami pána Klusa vyzýva od začiatku necestovať do zahraničia. Dobré ministerstvo.  To ako keby ministerstvo školstva vyzývalo nechodiť do školy. Ja tvrdím, že táto organizácia je hlboko nekompetentná, so stále zhoršujúcou sa úrovňou. Tvrdím, že aj tu ide o populistické reči. Toto zasa na BBC ani Guardian nikdy nepočujete! Takúto hlúposť teraz nikto zo seba v dnešných dňoch nevypustí. Obmedzia lety z Juhoafrickej republiky, ale neobmedzujú svojich ľudí. Takúto anticestovateľskú paniku cítim  iba na xenofóbnom Slovensku. Slováci prakticky nikde necestujú -neviem, či v EU existuje menej scestovaný národ. No my dnes vyzývame necestovať a ostať doma v najhoršie zamorenej krajine sveta s preplnenými nemocnicami, kde nezoženiete lôžko. Bingo!
 
Lock down sa dnes v praxi na Slovensku nedodržiava. Ľudia chodia do tajných posilňovní, organizujú sa tajné večierky, Bratislavské Staré mesto bolo tento víkend totálne plné, iba punč pijete na ulici a nie vo vnútri. Samozrejme, väčšina reštaurácií musí byť zatvorená a asi o chvíľu skrachujú. Ja osobne som nikdy žiadne pravidlo neporušil a do tajnej posilňovne nechodím a veslujem doma. Preto aby som sa kedykoľvek vedel postaviť a obhájiť si to, čo tu počas celej pandémie KONZISTENTNE tvrdím. Keď si porovnám vyhlásenie Nemecka či nebodaj Škandinávskych epidemiológov (často citujem), tak je mi z našich ešte smutnejšie.
 
No sú to novinári, kto vyberá, koho uprednostnia v mediách. A vyznajú sa v tom, veď naozaj správa z Turca, tie xenofóbne nevedecké reči, sú najčítanejšie. Myslím, že s tým inteligentní čitatelia SME nesúhlasia, ale nadpis zaujal... Koľko cestovateľov leží v Turci na intenzívke? Predpokladám, že nula. Naše nemocnice sú preplnené nezavakcinovanými.
Do pekla, kedy už niekto nájde rozum a začne normálne informovať??? Ako to, že v SME sa dostane takýto titulok na hlavnú stránku? To svedči o našej úrovni a výsledkom je aj náš úbohý terajší stav, ale bohužiaľ, tak ako to robíme, tak budúcnosť bude ešte horšia. Bohatí Švédi či Švajčiari počas celej pandémie mysleli na ekonomiku. U nás máme lock down za lock downom, ničenie ekonomiky, zadlžovanie sa, lotérie, 500 euro dôchodcom.... Koľko sme minuli na testy? Koľko sme si požičali? Koľko to budeme splácať? Máme vôbec šancu to splatiť? Nebudú z nás otroci, ktorí budú musieť svojho pána, čo požičal, poslúchať na slovo? Nedočítal som sa o tom. Tu nikto nerozmýšľa ani týždeň vopred, nieto rok, dva, desať?
 
Mala by to byť naša vláda, kto si vyberá odborníkov, no bohužiaľ, tí tu nie sú. Doktor profesor Čiampor je jediným človekom, ktorý rozpráva konzistentne, bez emócií, bez preháňania, a je v mojich očiach jediný, kto u nás pandémii rozumie. On v danom rozhlasovom vystúpení povedal, že netreba robiť paniku. Veď chrípka mala 200 mutácií a omicron je tak 5tou. Neviem, či som ho presne citoval, ale takto nejako to je. Každopádne viem aj zo školy (moja dcéra má 15. decembra skúšku z Imunológie, a aj tam sa to učia), že mutácie vírusu sú vlastne jeho základom. Problém je ten, že vonku (Taliansko, Británia, Belgicko, celá Škandinávia...-všade, kde som osobne bol a kde BUBO lieta) ľudia napriek správam v médiách žijú normálny život. Deti chodia do školy, ekonomika funguje, veď to je základ, to vedia všetci. Nie sú predsa komunisti, a bez práce nie sú koláče. U nás to nikto nevie?
 
Opäť sa pýtam?
Ako to, že médiá, hygienici, pandemické komisie, MZV... všetci bojujú o našu záchranu a Slováci majú jednu z najnižších zaočkovaní v celom vyspelom svete? Naše nemocnice sú preplnené, operácie sa rušia, pacienti zomierajú na ochromenia, ktoré by vo funkčnom systéme zvládli. Nevidíte chybu?
 
Našu krajinu riadia ľudia bez praxe. Neschopní ľudia, ktorí by v žiadnej praxi neobstáli. Stačí iba drzo vystúpiť v médiách a mať hrošiu kožu. Doktor Krčméry už povedal asi všetko a predpokladal asi päť razy koniec covidu. Zmenil názory viac razy, než má dúha farieb. Nič, čo povedal, neplatilo a neplatí. Nevadí. Nikto tu nebazíruje na výsledku. K jeho dobru musím povedať, že sa ani za odborníka nepasoval a lepšieho médiá, ochotného stále čosi povedať, asi nevedia zohnať. Každopádne, musíme sa pozrieť na výsledok. Musíme sa pozrieť, ako veci fungujú v praxi.
Minister zdravotníctva je človekom na svojom mieste, aj keď na Slovensku ide zrejme o najkritizovanejšieho ministra. No on už zdedil túto situáciu a všetko premedializované a prepolitizované a už sa nikto nepozastavuje nad nelogičnosťou krokov. Keď India zatvorí svoje brány pred turistami z Európy, a Maroko pred turistami z Nemecka a Francúzska, je jasné, že ide o recipročné, politicky motivované opatrenia. Keď nezaočkovaný slovenský politik vyzýva na boj proti pandémii, je to viac než pokrytectvo. Čím väčšia kreatúra, čím väčšia hlúposť, tým to radšej médiá uverejnia, veď to bude mať klikanosť-viď Turiec dnes. Chýba nám rada starších a múdrych, niekto, komu by sa dalo veriť. Zdá sa však, že Slovensko takýchto ľudí stratilo.
 
No môžem vás ubezpečiť, že horšie iba príde. To vtedy, keď budeme musieť začať splácať to, čo sme si dnes požičali a podľa výsledkov vyhodili do kanála. Kto to bude splácať? Tí neschopní, ktorých menujem, ktorí v živote nezarobili a ani nevedia zarobiť ani korunu?
 
Problémy nie sú iba u nás. Včera vo Viedni opäť pokračovali demonštrácie. O prvej obrovskej „Covid demonštrácii vo Viedni" som napísal blog poukazujúci na to, že ide o najväčšie demonštrácie od druhej svetovej vojny.  Na danej demonštrácii som nevidel žiadnych fašistov, žiadnych lúzerov, ale normálnych ľudí, ktorí majú tohoto všetkého dosť. V kultivovanom Rakúsku, kde zaočkovanosť za posledný mesiac po konkrétnych krokoch vlády stúpla o 5 percentuálnych bodov. Denne očkujú stotisíc ľudí a štvrtina Rakúšanov má už tretiu dávku. Čo môžeme očakávať na Slovensku, kde je nezaočkovaná polovica? Budúcnosť Slovenska? Pchch...


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania