Thajský šalát Som Tam zo zelenej papáje patrí medzi najlepšie a najjednoduchšie jedlá, ktoré si v Thajsku obľúbite.
Na prípravu šalátu potrebujete:
Cesnak
Čili papričky (skúste najprv jednu alebo dve a potom pridávajte)
Nastrúhanú zelenú papáju (ak si ho chcete pripraviť doma, skúste mladý kaleráb, ktorý sa bude konzistenciou podobať a bude vám tiež chutiť)
Rybaciu omáčku (jednu lyžičku)
Limetku (jednu alebo dva kusy ak sú menšie)
Kokosový cukor (jedna lyžička)
Pražené arašidy (stačí za hrsť)
Rajčiny (jednu alebo dve podľa veľkosti)
Fazuľky (používajú sa tu fazuľky „long beans“ ale ak nie sú, nevadí to)
Príprava:
Príprava šalátu Som Tam prebieha vo veľkom drevenom mažiari. Nastrúhajte si papáju na tenučké rezance a pridajte k nim cesnak aj čili. Všetko spoločne v mažiari pomiešajte tak, aby ste čili aj cesnak podrvili a tie pustia svoju arómu aj chuť. O chvíľku pridajte kokosový cukor, lyžičku rybacej omáčky, vyžmýkajte šťavu z limetiek a všetko poriadne v mažiari premiešajte. Miešajte dovtedy kým sa cukor nerozpustí a nestratí sa a ak máte pocit, že niečo v chuti chýba, pridajte viac šťavy alebo omáčky. Ak ste hotoví, pridajte pražené arašidy, rajčiny, všetko to ešte raz premiešajte, no už to netreba drviť, aby ste mali kúsky rajčín a nie kašu. Pridajte zvyšok zelenej papáje a za pár minút dostanete kúsok gastronomického raja.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Thajsko
- Z Thajska do Malajzie
- Phra Pathom Chedi
- Ao Nang - nočný zážitok
- Kang Som - thajský drink
- Thajský hodváb v Bangkoku
- Mangrovy v Aonangu
- Ayutthaya - stretnutie s lesnými mníchmi
- Netradičná masáž v Bangkoku
- Bangkokský chrám Wat Saket
- Čínska štvrť v Bangkoku
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- S deťmi do Thajska
- Ko Chang - oddych v Thajsku
- Referencia - Chiang Mai - skúsenosti
- Kareni - trek v severnom Thajsku
- Pad thai v Ao Nangu
- Thajská kuchyňa - tipy
- Thajská masáž vo Wat Pho
- Kajaky v Aonangu
- Phi Phi a Maya Bay