Spojenie talentu a prírody - Teakové drevo

Spojenie talentu a prírody - Teakové drevo

Thajci majú bohatý talent a ten si naďalej cibria veľkými, ale aj menšími kusmi nábytku a doplnkov, ktoré za sprievodu svojej trpezlivosti vyrábajú. Opracuvávajú mnoho druhov dreva. Tým najkvalitnejším je teakové drevo. S našimi sprievodcami takéto miesta určite nevynecháte.

Ak záhradný nábytok z Ázie, tak určite ten z tropického teakového dreva. Silným domácim produktom a remeslom v Thajsku je aj drevorezba, ktorej sa ľudia v Ázii venujú už viac ako 1 000 rokov. Podobne ako v Indii, teakové drevo využívali už v minulosti domáci na výrobu člnov, stĺpov, mnohých nosných častí ich chrámov, mostov, podlahovín a tiež trámov.

Zo stromov takmer 40 metrov vysokých využívajú drevo, ktoré svojimi vlastnosťami bude ťažko hľadať konkurenciu. Teakové drevo sa kombináciou prírodných olejov s antimykotickými vlastnosťami, ktoré obsahuje, radí medzi tie najodolnejšie a veľmi obľúbené. Vďaka hustej štruktúre dokáže vzdorovať veľkej záťaži, teplotným rozdielom, vode a tiež baktériám a škodcom.

Špecifické je aj tým, že zachováva svoju arómu, čo z neho robí doslova dokonalý kus na výrobu záhradného nábytku pri správnom opracovaní. Opracovanie nie je také ľahké ako by sa mohlo zdať, drevo je hutné a pevné. Výrobky lokálnych producentov často vyrážajú dych, pretože nielenže dbajú na detaily, ale sú schopní tvoriť aj gigantické sochy zvierat, bohov a tiež nástenných obrazov.

Tieto miesta na severe Thajska navštevujeme, pretože sme presvedčení, že stoja za pozornosť. Nejde ani tak o klasickú prácu stolárov, s ktorou sa stretávame v európe, ale o tradíciu, ktorá sa rozvíjala s kultúrou celej krajiny. V každej provincii nájdete originálne a jedinečné kusy a tiež môžete vidieť mnoho rozdielov, ktoré sa s meniacim lokálom používajú.

Dajte si však pozor! Je to pasca pre oči, pretože u nich často nájdete všetko dotiahnuté do dokonalosti. Vlastne… nie… ste na dovolenke, doprajte si! Mnohé z nich prechádzajú procesom výroby aj niekoľko mesiacov, to všetko v závislosti od veľkosti a požadovaného vzorovania. Drevo sa v závislosti od dôvodu používania lakuje a na jeho úpravu sa využívajú nástroje od tých najmenších dlátok až po motorové píly.

Trend a spôsoby výroby sa vyvíjajú aj s rozvojom technologickej stránky krajiny, preto nebuďte prekvapení, ak na výrobu nábytku, pri ktorom stojíte, domáci používajú aj moderné technológie.

Teakové drevo je charakteristické čokoládovo hnedou, v niektorých prípadoch medovou farbou a príjemnou arómou. Životnosť nábytku a drevených výrobkov sa za sprievodu pravidelnej údržby a starostlivosti odhaduje na 50 rokov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: