Bájne začiatky a pestrá budúcnosť srílanských šperkov

Bájne začiatky a pestrá budúcnosť srílanských šperkov

História klenotníckeho priemyslu na Srí Lanke siaha do starovekých dejín, rovnako ako ťažba drahokamov. Obe odvetvia sú dve strany jednej a tej istej mince, ktorá dopriala kráľom, koloniálnym veľmociam či investorom pocit luxusu a finančnej bezpečnosti. 

Mahavamsa (poetická zbierka srílanských dejín z 5. storočia n. l.) uvádza výrobu šperkov ešte pred príchodom bájneho kráľa Vijayu, ktorý na ostrove zakotvil so 700 nasledovateľmi v 10. storočí pred Kristom. Okrem toho, že zmenil priebeh dejín na malebnom ostrove a radí sa medzi najdôležitejších panovníkov v dejinách, prišiel na ostrov po tom, ako ho vyhnal jeho otec z Indie. Podľa tohoto dokladu už legendárne klany Yaksha a Naga (Démoni a Hadí ľudia), ktorých Vijaya porazil, využívali vzácne kovy a minerály na výrobu šperkov.

Staroveké záznamy a geologické výskumy potvrdzujú tvrdenia v Mahavamse. Počas výskumov objavili baňu, v ktorej sa zrejme ťažili drahokamy a následne sa spracovávali približne 1000 rokov pred naším letopočtom. Neskoršie poznatky máme až z obdobia vlády presláveného kráľa Dutugamani.
 
Ten sa narodil s menom „Gamani" a „Duttu" či „Dutu" mu bolo priradené až jeho otcom. Podľa legendy kráľ už bol starý a príliš pohodlný napádať okolité kráľovstvá, čo sa mladému Gamanimu nepozdávalo. Pri jednej príležitosti otca prosil o povolenie napadnúť susedné kráľovstvo, čo mu ale neodsúhlasil.
 
Z hnevu, Gamani poslal otcovi ženské šperky, ktoré mali symbolizovať jeho zbabelosť. Otca urážka nepobavila a syna dal zatknúť, čo sa ale na oplátku nepodarilo kráľovskej garde. Od toho momentu bol známy ako „Duttu" alebo „odvážny pokušiteľ". Keď sa stal Dutugamani kráľom, svoje mnohopočetné projekty financoval vďaka objavom zlata v Acaraviyyagama, perál či drahokamov.

Počas 2. storočia nášho letopočtu sa významný predstaviteľ gréckej kartografie Ptolemaios zmienil o zlate nájdenom v Sielen Diva (Sri Lanka v gréckych mapách).
Od čias Vijayu až po posledného kandyjského kráľa Sri Vikrama Rajasinha boli šperky vnímané ako symbol postavenia. Taktiež utvrdzujú sofistikovanosť sinhálskych kráľovstiev a existenciu nadbytočných financií v palácoch či domácnostiach šľachty. 
 
Spomínané zlato sa na Srí Lanke pri výrobe šperkov využívalo málo, dominovali skôr striebro a meď. Zlato bolo vyhradené iba pre kráľovskú rodinu či šľachtu. Okrem tejto známej trojice, sa šperky často vyrábali zo skla (smalt), dreva (eben, tík, palisander a santal), slonoviny, hliny, konope či obyčajných železných motúzov. 

Bežní obyvatelia, ktorí chceli poukázať na materiálne bohatstvo či už muži alebo ženy, nosili šperky rôznych vzorov, ktoré zdobili takmer každú časť tela, od vlasových ozdôb až po prstene na nohách. Dokonca v rámci manželstva žena v tradičných rodinách získava pri uzavretí manželstva náhrdelník, ktorý odráža bohatstvo ženíchovej rodiny.

Počas celých stáročí sa na Srí Lanku postupne dostávali aj rôzne štýly vďaka jej pozícii na Hodvábnej ceste. Časom vďaka migrácii indických umelcov a zlatníkov do Kandy, ako aj vzťahmi kandyjských kráľov s kráľovstvami z južnej Indie, spopulárnila práve ich štýl výtvorov. Okrem Indov sa uchytili aj rôzne techniky z arabského, perzského či osmanského sveta. Počas kolonializmu sa priemysel dožil ďalšieho rozmachu a to vďaka vývozu na mieru vyrobeným šperkov či drahokamov pre európske monarchie. 

V 20. storočí však priemysel drahokamov a šperkov utrpel ťažkú ​​ranu kvôli vládnym nariadeniam, ktoré obmedzovali dovoz zlata a obchod s drahokamami a šperkami so zahraničím.

Po odstránení zákazu v 90. rokoch začalo odvetvie opäť prosperovať. Pred zavedením zákazu išlo o domáci priemysel s praxou výroby šperkov, ktorá sa dedila z generácie na generáciu. Zrušenie zákazu otvorilo brány novej sofistikovanej a organizovanejšej forme výroby, ktorá umožnila srílanskému klenotníckemu priemyslu držať krok s globálnym dopytom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: