Tajomný rubín a zafír

Tajomný rubín a zafír

Hoci rubín a zafír vyzerajú úplne rozdielne, obidva patria medzi mimoriadne cenné drahokamy. Ich základ tvorí tá istá surovina - minerál korund. Prítomnosťou ďalších minerálov vznikajú farebné rozdiely: zafír nás ohúri svojou modrou vďaka titanu, kým pre rubín je charakteristická vábivá červená (z jej odtieňov je najkrajší práve ten v najsilnejšom tóne).

Základom rubínu aj zafíru je korund, ktorý je v čistej podobe úplne bezfarebný. Pôsobením iných minerálov sa ale zafarbí. Výsledkom je vznik drahokamov, ktoré sú považované za najhodnotnejšie po diamantoch. V rubíne aj zafíre nájdeme železo, okrem neho je v prvom prípade ešte prítomný chróm, v tom druhom zas titan.

Teoreticky by základná čistá surovina – tzv. leukozafír – mala predstavovať najdrahšiu verziu, keďže ale bezfarebné „kamene“ bez lesku nie sú príliš populárne, nikdy sa nestala takou obľúbenou, ako sú rubín a zafír.

Farba týchto drahokamov často nie je jednotná, objavujú sa na nich tmavšie alebo svetlejšie škvrny. Najhodnotnejšie sú ale práve tie jednoliate. Zaujímavosťou rubínu je, že z jeho farby môžeme „vyčítať“ informácie o nálezisku: napríklad rubín s najsilnejšou červenou pochádza z Barmy (Mjanmarsko). Jeho ďalším dôležitým ložiskom je Thajsko, ale tamojšie rubíny sú trochu tmavšie s hnedastými tónmi.

Rubín je drahokamom života a srdca. Ochráni domov pred nechcenými návštevníkmi a pomáha zdolávať prekážky v živote. Podporuje pozitívne myslenie, jeho pomocou môžeme zo seba ľahšie striasť pesimizmus. Nazýva sa aj ako drahokam vášne, ktorý priaznivo pôsobí na sexualitu. Ako afrodiziakum sa používa nielen u mužov. Poskytuje ochranu pred tzv. emočnými upírmi a manipulátormi.

Zafír je drahokamom múdrosti, prináša mier, ochraňuje lásku a vernosť. Priťahuje k sebe bohatstvo a hojnosť. Potláča depresie a pomáha udržiavať rovnováhu v organizme. Umožňuje koncentráciu, upokojuje myseľ, odháňa nechcené myšlienky a zbavuje nervozity. Napomáha k duševnému zdraviu a prekonávaniu pocitu sklamania.

K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: