Tetovania na Srí Lanke - je to bezpečné?

Tetovania na Srí Lanke - je to bezpečné?

Tetovania boli a aj sú naďalej súčasťou spoločnosti, dnes sa na Srí Lanke tetovanie spája s vyvrheľmi a kriminálnikmi, podobne ako u nás na Slovenku. Táto stigma obklopujúca kultúru tetovania sa datuje od obdobia kolonizácie na ostrove - či už Portugalcami, Holanďanmi a či Britmi. Všetci boli prevažne katolíci.
Hoci niektoré náboženské texty priamo neodkazujú na zákaz tetovania v rímsko-katolíckej viere, vo všeobecnosti sa spájali s tými, ktorí sa nebáli Boha - piráti, lúpežníci, podvodníci atď.

Hlavne počas obdobia kolonizácie sa postupne európske štandardy vpracovali aj do najmenších zákutí srílanskej kultúry a jej zvykov. Lokálne obyvateľstvo bolo neustále napomínané o ich podradnosti v porovnaní s „civilizovanejším“ spôsobom života európskych veľmocí. Prirodzeným vedľajším účinkom teda bol aj zánik kultúry tetovania, ktoré bolo časom vyslovene zakázané.

Pred návštevou a následnou okupáciou Srí Lanky neexistujú žiadne záznamy o tom, že by Srílančania boli proti kultúre „body artu" či „telového umenia". Historici sa dokonca domnievajú, že fresky sigírskych dám, ktoré boli zhotovené v 6. storočí p. n. l., majú na krku a rukách tetovania, čo údajne naznačovalo bohatstvo a postavenie v období bájneho kráľa Kashiyapu.

Vo väčšine krajín v juhovýchodnej Ázii sa turisti len okom prizerajú s hrôzou na štandardy tetovacích štúdií a mnohí ani nepomyslia na návštevu. Je to tak aj na Srí Lanke?

Stereotypy zapálených tetovaní, ktoré sa nikdy nezahojili, majú vždy aj zrnká pravdy, keďže mnohé štúdia naozaj nedokážu dodržovať hygienické štandardy potrebné na bezpečný "zákrok". Dnes sú ale výhodou Google reviews, ktoré naozaj vedia vynikajúce miesta pozdvihnúť a tie, ktoré nedosahujú štandard, vyhodiť z hry.

Individuálne som si na Srí Lanke dala v Babu Tattoo v Negombe - blízko letiska - spraviť nádherné tetovanie u pána, ktorý tetuje už vyše 20 rokov a pravidelne navštevuje kongresy v cudzích krajinách, kde učí svoje umenie aj mladších nadšencov.

Na tetovanie som sa nemusela objednať, čo je štandardom na celom ostrove a za necelých 15 minút mi dokázali vyhotoviť nádherné tetovanie, ktoré - keďže bolo komplikovanejšie - pánovi trvalo cca dve hodinky. Ihly mal nové, vždy mi ich pekne ukázal pri otváraní a tetovanie sa mi krásne zahojilo bez akejkoľvek infekcie.

Tetovacie štúdia, ktoré mi odporučil podľa známostí na ostrove, boli nasledujúce: Tattoo Paradise (Colombo), Ravi Tattoo (Kandy), West Coast Tattoo Studio (Kalutara), Tattoo Color U (Mirisa). Väčšina zo spomenutých štúdií majú na sociálnych sieťach viac ako 11 000 sledovateľov a ľudia z celého sveta pridávajú na dennej báze tetovania z ich štúdií.

A aké sú ceny takéhoto tetovania? Na Srí Lanke sú tetovania - a to kvalitného typu - drahšie ako u nás na Slovensku. Menšie tetovanie, ktoré tatérovi potrvá len necelých 20 minút, vás vie vyjsť okolo 50 €. Stredne veľké (cca 13 cm) aj okolo 250 eur a viac.

Pokiaľ teda zamierite na dovolenku na Srí Lanke a budete sa chcieť dať potetovať, nemusíte sa báť. Len si vopred pozrite hodnotenia alebo sa spýtajte nás v BUBO. Radi vám poradíme.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: