Thajsko-barmské vojny

Thajsko-barmské vojny

Počas tretieho dňa nášho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur sa s našou BUBO skupinou vyberáme navštíviť ruiny jedného z najmocnejších kráľovstiev, ktoré v minulosti fungovali na území dnešného Thajska. Kráľovstvo Ayutthaya, ktoré počas 4 storočí svojho fungovania (od polovice 14. do polovice 18. storočia) dokázalo poraziť a zničiť dokonca aj obrovskú ríšu Khmérov, pohltiť svojho suseda - kráľovstvo Sukhotai a zjednotiť malé kniežatstvá ľudí Thai. Napriek svojej sile však predsa aj Ayutthaya narazila na protivníka, ktorý nakoniec spôsobil jej zánik - na susednú Barmu.

Do sporu s Barmou, alebo teda dnešným Mjanmarskom, sa prvýkrát dostala v polovici 16. storočia. Opakované útoky zo strany barmskej dynastie Taungoo začali etapu, ktorú z histórie poznáme ako „barmsko-siamské vojny“. Hlavným dôvodom bolo, že obe veľmoci mali záujem o nadvládu nad horskou oblasťou Chang Mai, vtedajšie kráľovstvo Lan Na.

Konflikt trval dlhé roky, počas ktorých prebehlo niekoľko samostatných invázií. Prvé barmské obliehanie Ayutthaye v 16. storočí bolo neúspešné, pri druhom o 20 rokov neskôr sa však barmskému kráľovi Bayinnangovi podarilo zvíťaziť a odviezť kráľovskú rodinu do zajatia v Bagu. Ayutthayský kráľ v prestrojení za budhistického mnícha utiekol, vrátil sa do svojej krajiny a zorganizoval vzburu, ani tak sa mu však nepodarilo získať svoj trón späť a povstanie bolo potlačené. Ayutthaya naďalej ostala vazalom Barmy.

Všetko sa zmenilo až v roku 1584, kedy nový panovník Naresuan vyhlásil nezávislosť. V slávnom súboji slonov zabil barmského nasledovníka trónu a na počesť tejto udalosti nechal vystavať známu chedi (stúpu) v Chráme veľkého nádejného víťazstva - Wat Yai Chai Mongkhon, ktorý pri prehliadke Ayutthaye určite nevynecháme. Dokonca do nej môžeme aj nazrieť, keď sa nenecháme odradiť pár schodmi. Naresuan sa po jej postavení nezastavil a pokračoval v rozširovaní ríše - vybojoval sporné kráľovstvo Lan Na a napadol pevninskú Barmu až po Taungoo.

Moc prekvitajúcej Ayutthaye však začala neskôr v 18. storočí upadať. Nová barmská dynastia Konbaung využila príležitosť, prevzala kontrolu nad Lan Na a pustila sa do niekoľko mesačného obliehania hlavného mesta. A to bol začiatok konca veľkej ríše. V apríli 1767 hradby padli a barmánci nenechali v meste kameň na kameni. Roztavili zlato zo stúp, ktoré spolu s drahými kameňmi odviezli naspať do Barmy, zvyšok mesta vypálili. Dôkaz ich nenávisti môžeme vidieť aj pri návšteve chrámu Wat Mahatat, kde prechádzame okolo zástupu sôch Budhu s odťatými hlavami.

Napriek tomu, že toto miesto má aj smutnú históriu, celý komplex dnes dýcha neskutočným pokojom a majestátnosťou. Tí, ktorým sa podarilo v 18. storočí z mesta utiecť, odplávali po rieke Chao Praya do oblasti dnešného Bangkoku, kde založili nové hlavné mesto a začali novú etapu thajskej histórie. My si pripomíname krásne obdobie tej starej, prechádzame sa medzi starobylými chrámami a palácmi, obdivujeme ich krásu a predstavujeme si, aké museli byť v pôvodnom stave veľkolepé. Ak máte radi históriu, určite si počas zájazdu do Thajska nenechajte návštevu Ayutthaye ujsť a poďte jej krásu obdivovať s nami!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3268 4357€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4715
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2454 3505€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: