TOP 5 osobností Pakistanu

TOP 5 osobností Pakistanu

Pakistan je domovom mnohých významných osobností, ktoré zohrali dôležitú úlohu v rôznych oblastiach, ako sú politika, kultúra, veda a šport. Prikladáme krátky prehľad o niektorých z najvýznamnejších osobností.

Muhammad Ali Jinnah (politik)

Známy aj pod prívlastkom Quaid-e-Azam (Veľký vodca), bol architektom Pakistanu a predstaviteľom Moslimskej Ligy. Významný politický líder a štátnik, jeho úloha v procese vzniku pakistanského štátu bola neoceniteľná.

Narodil sa 25. decembra 1876 v Karáči v Indii (dnes súčasť Pakistanského územia) a zomrel 11. septembra 1948. Jinnah pôsobil ako právnik so silnou politickou vášňou. Jeho postavenie postupne stúpalo medzi moslimskými obyvateľmi Britskej Indie, ktorí sa stretávali s náboženskými a politickými problémami. V roku 1906 bol medzi zakladajúcimi členmi Moslimskej Ligy, ktorej hlavným zámerom bolo chrániť záujmy moslimov v kontexte multikultúrnej Indie.

Muhammad Allama Iqbal (básnik)

Bol dôležitým pakistanským básnikom, filozofom a politickým teoretikom, ktorý zohral významnú úlohu pri formovaní tzv. "intekeltktu" pre vznik Pakistanu. Narodil sa 9. novembra 1877 v Sialkot v Indii (dnes v Pakistane) a zomrel 21. apríla 1938 v Lahore.

Iqbal je uznávaný ako "národný básnik" Pakistanskej republiky, jeho tvorba sa venovala islamskej kultúre, náboženstvu a mysleniu moslimskej komunity. Jeho básne a eseje podporovali intelektuálne prebudenie moslimov a zdôrazňovali ich jednotu a sebavedomie.

Jednou z jeho silných myšlienok bol "dôraz na hrdosť na islamskú kultúru". Iqbal zdôrazňoval dôležitosť vzdelania a sebavedomia pre prebudenie moslimskej komunity. Jeho koncept "khilafat", dnes známy hovorenou rečou ako Kalifát (islamská spoločnosť založená na spravodlivosti a rovnosti), ovplyvnil mnoho moslimských vodcov a intelektuálov.

Abdul Sattar Edhi (sociálny a humanitárny rozvoj)

Edhi bol známy svojou jednoduchosťou a oddanosťou pomáhať iným. Ako laická osobnosť nebol spojený s politikou ani náboženstvom, no jeho humanitárna práca ho spravila váženým a rešpektovaným vo všetkých vrstvách spoločnosti. Edhi bol zakladateľom Edhi Foundation, najväčšej neziskovej humanitárnej organizácie v Pakistane.

Jeho práca sa zameriavala na pomoc najzraniteľnejším a členom v núdzi v spoločnosti, vrátane chudobných, opustených detí, chorých a starých ľudí. Jeho humanitárna činnosť zahŕňala poskytovanie zdravotnej starostlivosti, vzdelania, útulku a pohrebnej pomoci pre tých, ktorí to potrebovali. Jeho odkaz žije ďalej v Edhi Foundation, ktorá pokračuje v jeho práci a poslaní. Stal sa symbolom súcitu a pomoci. 

Malala Yousafzai (aktivistka za práva dievčat)

Mladá, odvážna a inšpiratívna osobnosť, ktorá sa stala symbolom boja za práva dievčat na vzdelanie a odstránenie násilia voči deťom. Narodila sa 12. júla 1997 v meste Mingora v Pakistane. V roku 2012, keď mala 15 rokov, bola teroristami z Talibanu postrelená, keď išla do školy. Táto tragická udalosť ju však nepoložila na kolená, naopak, posilnila ju v jej snahách. Malala sa stala medzinárodne uznávanou aktivistkou za práva dievčat na vzdelanie a hovorkyňou mieru.

Jej odvaha a hlas prenikli do celého sveta. Malala bola ocenená Nobelovou cenou za mier v roku 2014, čím sa stala najmladšou laureátkou tejto ceny v histórii. Ak ste počuli o autobiografii "I'am Malala", tak táto kniha je jej a poukazuje na silu jednotlivca meniť svet. Je príkladom, že aj mladí jednotlivci môžu mať obrovský vplyv na spoločnosť. 

Noor Jehan (herečka)

Bola slávna pákistanská speváčka a herečka, ktorá sa stala ikonou hudobnej a filmovej scény svojej doby. Jej hlas a talent ju priviedli k úspechu v hudobnom priemysle. Noor Jehan, často nazývaná  "Malika-e-Tarannum" (Kráľovná melódií), nahrávala piesne v rôznych jazykoch vrátane urdšťiny, pandžábčiny a angličtiny.

Hrala v mnohých filmoch v Indii a Pakistane a jej herecký talent ju preslávil nielen v Pakistane, ale aj medzinárodne. Jej piesne sú stále obľúbené a jej hudobný odkaz pokračuje dodnes. Jej hudobný talent si získal medzinárodnú pozornosť. Získala ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch za svoju účasť vo filme "Dopahar" (Noon).

Tieto osobnosti sú iba malým zlomkom významných jednotlivcov, ktorí prispeli k bohatstvu a rozmanitosti Pakistanu. Ich odkaz sa šíri dodnes a inšpiruje ľudí nielen v Pakistane, ale aj vo svete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Pakistan, India


náročnosť

18 dní

Trvanie

3182 4895€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7890
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Obávaný Pakistan Blog

Blog Obávaný Pakistan

Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni…

Ďalšie dovolenky do krajiny: