Mohendžodáro; Indus

Mohendžodáro; Indus Mohenjodaro, najdôležitejšia pamiatka Pakistanu

Prišli odtiaľto Árijci do zasľúbeného údolia rieky Ganga? Toto bola moja otázka, keď som po prvý raz prechádzal krížom Pakistánom, čo bolo v roku 1995. Mohendžodáro pri rieke Indus je miesto, kde sa predpokladá, že vznikla táto civilizácia, a tu vznikli kasty, védy a celá filozofia a náboženstvá dnešnej Indie.
Mohendžodáro  bolo postavené okolo roku 2500 p.n.l. a bolo jednou z najväčších osád starovekej civilizácie.  Už vtedy mali štandardizované tehly, pouličné siete a kryté kanalizačné systémy.

Bolo to jedno z najstarších veľkých miest na svete konkurujúce starovekému Egyptu, Mezopotámii, Minojskej Kréte a Norte Chico. Mohendžodáro bolo opustené v 19. storočí pred naším letopočtom, keď civilizácia údolia Indus upadala, a miesto bolo znovu objavené až v 20. rokoch 20. storočia.

Civilizácia údolia sa živila predovšetkým poľnohospodárstvom. Snáď najznámejšími artefaktmi civilizácie je množstvo malých pečatí, ktoré zobrazujú širokú škálu zvierat, často vymyslených poskladaných tvorov. Táto civilizácia vyvinula systém písania (známy ako písmo Indusu), ktorý ešte nebol rozlúštený. Civilizácia Indusu je tiež výrazne známa svojím urbanizmom, bronzovou technológiou a obchodnými sieťami.


Mohendžodáro a Harappa, ktorá sa nachádza severne v Pandžábe, sú pre intelektuálnych turistov veľmi dôležitou lokalitou porovnateľnou s pamiatkami v Iraku.
Ide o veľký región „civilizácií údolia Indusu“, ktorý bol domovom rozlohou najväčšej z troch raných civilizácií starovekého sveta – ak porovnáme s Egyptom a Mezopotámiou. Harappa a Mohendžodáro boli považované za dva veľké mestské štáty, civilizácie údolia rieky Indus, ktoré sa objavili okolo roku 2600 pred Kristom.
Mohendžodáro sa dnes nachádza na juhovýchode Pakistanu v horúcej oblasti Sindh pri meste Larkana. Larkana má privilégium byť jednou z najstarších civilizácií na svete, civilizáciou údolia rieky Indus. Mohen jo Daro (Mohyla mŕtvych) chráni od roku 1980 UNESCO a nachádza sa 32 km od centra mesta na západnom brehu rieky Indus, uprostred záplavovej oblasti údolia rieky.
Horský hrebeň umožnil mestu stáť nad okolitou nížinou, záplavy však odvtedy pochovali väčšinu okolitých vrchov v bahne.
Mohendžodáro je staré, ale ktorá pamiatka je tá najstaršia? Začítajte sa do môjho blogu: Najstaršie pamiatky sveta.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Pakistan, India


náročnosť

18 dní

Trvanie

3182 4895€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7890
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Obávaný Pakistan Blog

Blog Obávaný Pakistan

Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni…

Ďalšie dovolenky do krajiny: