Lady al-Qaeda, Aafie Siddiqui

Lady al-Qaeda, Aafie Siddiqui

Túto sobotu počas bohoslužby do synagógy v Texase vtrhol útočník a žiadal prepustenie Aafie Siddiquiovej, pakistanskej neurovedkyne, ktorá bola v roku 2010 odsúdená na 86 rokov väzenia za obvinenia, že po zadržaní v Afganistane (v roku 2008) údajne napadla amerických vojenských dôstojníkov a strieľala na nich. Trest vyvolal v Pakistane pobúrenie medzi politickými lídrami a jej priaznivcami, ktorí ju považovali za obeť amerického systému trestného súdnictva. Siddiqui sa nachádza vo federálnej väznici v Texase. Kto to je?
 
Aafia Siddiqui sa narodila v Karáčí v najväčšom meste Pakistanu a v roku 1990 sa presťahovala do Spojených štátov, kde navštevovala prestížny Massachusetts Institute of Technology (MIT), a vydala sa v Bostone za Pakistánca. Po trinástich rokoch sa do vlasti vrátila.
 
Krátko po návrate do Pakistanu Siddiqui zmizla na ceste do Islamabadu aj so svojimi tromi malými deťmi – členovia jej rodiny veria, že ju uniesli pakistanské spravodajské agentúry, ktoré sú spoločne so CIA za vznikom Talibanu. Prakticky nič sa nevie o tom, čo sa jej stalo, kým sa o päť rokov neskôr nevynorila v Ghazní v Afganistane, keď ju afganská polícia zatkla pre podozrenie, že bola samovražedný atentátnik. Ide o teroristku a hrozného, nebezpečného atentátnika, alebo o obeť?
 
Keď ju prišli vypočuť agenti FBI, tak sa vraj zmocnia zbrane jedného z vojakov, nastal chaos, ktorý skončil tým, že Siddiqui trafili do hrude (nevie sa koľko razy). V čase zatknutia mala Siddiqui vlastniť dokumenty popisujúce výrobu výbušnín a chemických zbraní.
 
Následne Siddiqui podstúpila operáciu, po ktorej bola prevezená do väzenia v Spojených štátoch – kde je odvtedy. Zapeklitá a v mnohom ťažko uveriteľná situácia -ideálna na film. Naozaj neurovedkyni s troma deťmi preskočilo a stala sa z nej radikálna fanatička? Alebo ju chcela tajná služba Pakistanu iba využiť?
Zdá sa, že niekedy sa Vám v živote stanú divné veci a molestovanie Djokoviča, ktorého vylákali na Australian open a následne zadržali v detenčnom centre v januári 2022 sa zdá oproti tomuto brnkačka.


V liste, ktorý napísala sudcovi Richardovi Bermanovi, uviedla, že neverí americkému právnemu systému a že sa odmieta „podieľať na tomto systéme totálnej nespravodlivosti, ktorý ma opakovane trestá a mučí“. List sa k nemu však nedostal a rodina si myslí, že ich geniálna študentka je možno už mŕtva a USA zavádza.
Jej sestra Fowzia, ktorá vyštudovala na Harvarde a teraz žije v Karáčí, neúnavne vedie kampaň za prepustenie svojej sestry, ale už stráca nádej.
Fowzia so svojom sestrou naposledy rozprávala v apríli 2014 a povedala jej, že „nemáme tušenie, čo sa deje v tom väzení. Lekári sú tu vlci prezlečení za ovce,“ povedala Fowzia. Preskočilo jej? Čo je na tomto pravda?
Z rodiny ju nikto nevidel a stretla sa iba s predstaviteľmi pakistanského veľvyslanectva. V miestnosti bola žena celá zahalená v burke, otočená chrbtom k zástupcom veľvyslanectva, ktorá celý čas nepreriekla ani slovo. Ťažko teda povedať, či to bola ona.
 
Takéto niečo sa nepatrí písať,  no dnes sa už rozpráva o zatvorení väznice v Guantanamo. Ak Vás táto téma zaujíma, pozrite si film Mauritanian na Netflixe. Keby sa takéto čosi udialo v Číne v provincii Sinťiang, tak rozprávame o genocíde. Tu zrejme o tomto prípade čítate po prvý raz. My v BUBO sme najväčším organizátorom zájazdov do USA a ja osobne si túto krajinu vážim. Jej slobodu a snahu o víťazstvo pravdy. Nájdeme ju v tomto prípade?


Jej dve staršie deti nikdy nenavštívili USA a nevideli matku. Siddiquino tretie dieťa, Suleiman, ktorý mal v čase zmiznutia šesť mesiacov, je stále nezvestný a predpokladá sa, že je mŕtvy.
Podľa správ médií z roku 2012 prebehli rozhovory medzi pakistanskými úradmi a Spojenými štátmi o jej výmene za Shakila Afridího, pakistanského lekára, ktorý pomohol CIA vypátrať Usámu bin Ládina a ktorý si v súčasnosti odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody.
To čo sa dialo v súvislosti s napadnutím Afganistanu USA je otrasné v mnohých ohľadoch a ani jedna strana nie je úplne čistá. Veď tak to vo vojne chodí.


Útočníka v synagóge zlikvidovali a všetci veriaci sú v poriadku. Chvalabohu.
 
 
 
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Pakistan, India


náročnosť

18 dní

Trvanie

3182 4895€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7890
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Obávaný Pakistan Blog

Blog Obávaný Pakistan

Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni…

Ďalšie dovolenky do krajiny: