Toto nie je polievka! Toto je Michelada

Toto nie je polievka! Toto je Michelada

Niekým milovaná a iným nenávidená Michelada je jeden z nepochopených pivných drinkov Latinskej Ameriky. Každá krajina má svoj vlastný recept a aj keď Michelada pochádza z Mexika, prisvojili, pretvorili a zdokonalili si ho aj iné latinské kultúry. Niekto si pochutná už na tradičnej čistej Chelade, kde sa zmieša svetlé pivo, limetková šťava a soľ s ľadom v jednom veľkom pivnom pohári a vznikne osviežujúci drink.

Mexiko je matka Michelady a miestni obyvatelia používajú v ich tradičnom recepte ako základné ingrediencie paradajkový džús alebo pretlak, pikantné chilli, niekedy worchester či sójovú omáčku, soľ, limetku a rôzne druhy piva. V niektorých častiach krajiny vám do nej pridajú tekuté korenie maggi či mušľový vývar. Pri tomto nápoji môžeme nadobudnúť pocit, že pijeme pálivú paradajkovú polievku s ľadom a doliatou pivom. Niekomu sa po prvej michelade naťahuje žalúdok a nevedia pochopiť, ako je možné si niečo takéto vychutnať, iní sú ohromení explóziou chutí a Michelada sa stáva ich obľúbeným drinkom.

V niektorých častiach stredného Mexika natrafíte aj na novodobú Gomichelu, čo je zmes klasickej chelady, ale o moc sladšia, doplnená o sladké sirupy, v ktorej plávajú kúsky ovocia, gumenné cukríky a sladkosti. Na okrajoch pohára nesmie chýbať pikantná soľ a vnútri pivo s pikantnými omáčkami.

Tento nápoj je obľúbený aj v Strednej Amerike, v krajinách ako Salvador, Guatemala či Honduras. V týchto krajinách dostanete micheladu, ktorá nie je prehnane prekorená a nie veľmi pikantná, je to pivo zmiešané s paradajkovým džúsom, ale chuť je o moc jemnejšia, sladšia a väčšinou s osoleným okrajom.

Úplne iný vesmír je práve Kolumbia, kde sa Michelada nepodáva s paradajkovým džúsom, ale väčšinou s čerstvo vytlačenou marakujou, čerstvým pomarančovým alebo ananásovým džúsom či inou šťavou z tropického ovocia, ktorá tvorí základ. Okraj pohára je väčšinou posypaný cukrom, pretlačená limetka a soľ v pohári, zaliate pivom podľa vlastného výberu. V určitých častiach Kolumbie robia micheladu mangovú — dnu vám pláva nadrobno nakrájané alebo našúpané mango, ktoré dodáva celému nápoju sladkosť.

Ak navštívite Latinskú Ameriku, ochutnajte tento rozmanitý nápoj podľa miestnej tradície a obohaťte svoje gastronomické zážitky o ďalší úlovok. Buen provecho. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

1995 3990€
K

Amerika  

Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

15 dní

Trvanie

3393 5655€
K

Amerika  

Karibik, Kuba, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2928 3660€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika
Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Día de los Muertos - farebná oslava života po smrti
Blog

Blog Día de los Muertos - farebná oslava života po smrti

Sviatok Día de los Muertos patrí v Mexiku medzi najvýznamnejšie a najoslavovanejšie. Je dokonca zapísaný aj do zoznamu nehmotného kultúrneho…

Lucia Liptáková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

Predaj sa končí o

- dní - hod -min -sek