Niekým milovaná a iným nenávidená Michelada je jeden z nepochopených pivných drinkov Latinskej Ameriky. Každá krajina má svoj vlastný recept a aj keď Michelada pochádza z Mexika, prisvojili, pretvorili a zdokonalili si ho aj iné latinské kultúry. Niekto si pochutná už na tradičnej čistej Chelade, kde sa zmieša svetlé pivo, limetková šťava a soľ s ľadom v jednom veľkom pivnom pohári a vznikne osviežujúci drink.
Mexiko je matka Michelady a miestni obyvatelia používajú v ich tradičnom recepte ako základné ingrediencie paradajkový džús alebo pretlak, pikantné chilli, niekedy worchester či sójovú omáčku, soľ, limetku a rôzne druhy piva. V niektorých častiach krajiny vám do nej pridajú tekuté korenie maggi či mušľový vývar. Pri tomto nápoji môžeme nadobudnúť pocit, že pijeme pálivú paradajkovú polievku s ľadom a doliatou pivom. Niekomu sa po prvej michelade naťahuje žalúdok a nevedia pochopiť, ako je možné si niečo takéto vychutnať, iní sú ohromení explóziou chutí a Michelada sa stáva ich obľúbeným drinkom.
V niektorých častiach stredného Mexika natrafíte aj na novodobú Gomichelu, čo je zmes klasickej chelady, ale o moc sladšia, doplnená o sladké sirupy, v ktorej plávajú kúsky ovocia, gumenné cukríky a sladkosti. Na okrajoch pohára nesmie chýbať pikantná soľ a vnútri pivo s pikantnými omáčkami.
Tento nápoj je obľúbený aj v Strednej Amerike, v krajinách ako Salvador, Guatemala či Honduras. V týchto krajinách dostanete micheladu, ktorá nie je prehnane prekorená a nie veľmi pikantná, je to pivo zmiešané s paradajkovým džúsom, ale chuť je o moc jemnejšia, sladšia a väčšinou s osoleným okrajom.
Úplne iný vesmír je práve Kolumbia, kde sa Michelada nepodáva s paradajkovým džúsom, ale väčšinou s čerstvo vytlačenou marakujou, čerstvým pomarančovým alebo ananásovým džúsom či inou šťavou z tropického ovocia, ktorá tvorí základ. Okraj pohára je väčšinou posypaný cukrom, pretlačená limetka a soľ v pohári, zaliate pivom podľa vlastného výberu. V určitých častiach Kolumbie robia micheladu mangovú — dnu vám pláva nadrobno nakrájané alebo našúpané mango, ktoré dodáva celému nápoju sladkosť.
Ak navštívite Latinskú Ameriku, ochutnajte tento rozmanitý nápoj podľa miestnej tradície a obohaťte svoje gastronomické zážitky o ďalší úlovok. Buen provecho.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Cancún - najkrajšie pláže Mexika
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Tulum, kráľ Instagramu
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Mexická 5. avenue
- Chichen Itzá - nové náleziská
- Mexický FACEBOOKÓATL
- Jaskyne Cenotes na Yucatane
- Cestuj po Mexiku zadarmo
- Hilton otvára 31 nových hotelov v Mexiku
- Nový hotel Xcaret Arte pri Karibiku
- Nový Planet Hollywood Rezort v Cancune
- Hudobný festival 3.-5. december v Paradisus Cancun
- Bankovka roka 2020 - 100 mexických pesos
- Henequen alebo sisalové vlákno
- Palapa tradičný dom na Yucatáne
- Parque de las Palapas, park Cancune
- Tamales, jedlo z Mexika
- Temazcal, rituálna sauna