Ak by sme mali jedným slovom zhrnúť tradičnú kuchyňu na izolovaných ostrovoch Kiribati, boli by to RYBY. Veľa a veľa rýb. Asi vás to ani neprekvapí, ak ste už navštívili niektorú z krajín Mikronézie, Melanézie, či Polynézie, spoločným pojítkom v rámci tradičnej kuchyne týchto ostrovných národov boli jednoznačne čerstvé ryby. Medzi najobľúbenejšie ryby a dary mora na Kiribati rozhodne patria homáre, rôzne druhy tuniakov a iných rýb, ktoré sa tu pripravujú na rôzne spôsoby. Či už sú grilované, varené, vyprážané. Kiribati sú hlavne koralové atoly, čiže nie ostrovy s úrodnou sopečnou pôdou ako väčšina v Tichom oceáne. Z toho dôvodu tu nenájdete rozvinuté poľnohospodárstvo a väčšina surovín sa musí dovážať. Medzi hlavné potraviny ale patrí kokos, chlebovník a pandanus, čo sú aj veci, ktoré tu rastú. No dnes sa tu pestujú aj plodiny ako tekvica, kapusta, cherry paradajky, banány a iná zelenina, či ovocie, ktoré sem boli dovezené. Všetky jedlá sú varené s koreninami, zmesou kari prášku a iných korenín. V kuchyni sa využívajú aj konzervované výrobky ako hovädzie mäso a dováža sa aj ryža, zázvor, cesnak, chilli, ktoré sa ale nepoužívajú pri každodennom varení. Tradičná kuchyňa je jednoduchá a typické jedlo pozostáva z ryby, či homára pripravenom na kokosovom mlieku s kari korením spolu so sladkou tekvicou a listami pandánu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kiribati
- Krajina na štyroch hemisférach
- Kiribati, tam, kde začína nový rok
- Skončí Kiribati pod vodou?
- Nočná rybačka na Kiribati
- Kiribati a klimatické zmeny
- Kiritimati – miesto, kde sa Británia stala jadrovou veľmocou
- Jedinečná poloha Kiribati
- Najväčšia morská chránená oblasť na svete
- Kiritimati – najväčší koralový ostrov na svete
- Tarawa - hlavné mesto Kiribati
- Najväčší atol na svete
- Špina v Tichom oceáne – Garbage Patch
- Ekologická katastrofa v Tichom oceáne - Rajský paradox