Tradičné azorské jedlo varené sopečnou silou

Tradičné azorské jedlo varené sopečnou silou

Azorské ostrovy sú známe svojou divokou prírodou, termálnymi prameňmi a vulkanickou aktivitou. Jedným z najznámejších jedál Azorov je Cozido das Furnas, pokrm varený priamo v horúcej zemi pomocou prírodného tepla v oblasti Furnas na ostrove São Miguel. Ak hľadáte lokálny kulinársky zážitok, ochutnávka tohto jedla je nevyhnutnosťou.

Cozido das Furnas sa hodiny varí v zemi vďaka podzemnej sopečnej aktivite. Príprava začína uložením surovín do veľkého hrnca – používa sa kombinácia rôznych druhov mäsa, ako je hovädzie, bravčové, kuracie, klobása chouriço a krvavá klobása morcela, spolu so zeleninou, ako sú zemiaky, kapusta, mrkva, sladké zemiaky a pod. Všetky ingrediencie sa v hrnci zakopú do horúcej vulkanickej pôdy pri jazere Lagoa das Furnas.

Po zakopaní hrnca sa jedlo nechá variť približne šesť hodín, pričom horúce plyny a para zo zeme pomaly dusia ingrediencie, čím vzniká jemné, šťavnaté a chuťovo prepojené jedlo. Tento spôsob prípravy je nielen tradičný, ale aj ekologický – nevyžaduje žiadne palivo, iba prirodzené teplo Zeme. Tento spôsob varenia využívali už prvé generácie osadníkov, ktorí si všimli, že horúca pôda v oblasti Furnas dokáže udržať stabilnú teplotu ideálnu na dlhé varenie. Vďaka tomu sa jedlo pripravovalo bez námahy a kuchári mohli využiť miestne suroviny na prípravu jedla s minimálnym úsilím.

Najlepší spôsob, ako si vychutnať autentický cozido das Furnas, je objednať si ho v jednej z reštaurácií v dedinke Furnas, kde ho každý deň pripravujú miestni kuchári. Odporúčame s nami na našom zájazde navštíviť reštauráciu Restaurante Tony’s – tradičnú reštauráciu, ktorá je známa výborným cozidom s bohatou chuťou.

Navyše, ak chcete vidieť samotný proces varenia, navštívte dopoludnia jazero Lagoa das Furnas, kde môžete priamo sledovať, ako kuchári vykopávajú hrnce z horúcej pôdy. Následne sa jedlo preváža do reštaurácií, kde sa servíruje okolo obeda.

Cozido das Furnas je jedinečný gastronomický zážitok, ktorý spája prírodu, históriu a tradičnú kuchyňu Azorov. Ak navštívite São Miguel, určite si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať toto výnimočné jedlo priamo v jeho prirodzenom prostredí. Nielenže zažijete autentickú chuť Azorov, ale budete aj svedkami fascinujúceho procesu varenia pomocou sopečnej energie. Bom apetite!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2063 2865€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2258 2895€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2336 3385€
TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte

V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény
Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu
Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: