Tralleis - neznámy kus antiky v Turecku

Tralleis - neznámy kus antiky v Turecku

Turecko je historický raj a kdekoľvek zakopnete, tam objavíte staroveké mesto. Tralleis sa nachádza v tureckej oblasti Kária, neďaleko rieky Meander. Mesto patrilo k pomerne významným centrám vďaka svojej sochárskej škole a keramike, ktorá bola vyrábaná na mieste. V starých gréckych zdrojoch sa mesto objavuje pod názvom Anthea alebo aj Euanthia. Počas vlády Seleukovcov sa meno zmenilo na Antiochea a za nadvlády Rimanov to bol Tralleis. Strabón vo svojom diele spomína, že Tralleis založili Argejci a Tralliani, ktorí spadali do tráckej vetvy.

Mesto patrilo od roku 546 pr. Kr. pod správu Perzskej ríše, presnejšie Lýdskeho kráľovstva. V roku 344 pr.Kr sa mesto vzdalo Alexandrovi Veľkému bez odporu, a preto bolo ušetrené od zničenia. Neskoršia vláda Seleukovcov trvala až do roku 190 pr. Kr. Po bitke medzi RímomSýriou, ktorú Rím vyhral, sa dostalo mesto pod vplyv Pergamonu. Stalo sa tak veľmi významným mestom obchodu a kultúry. Počas obdobia rozkvetu sa spomína, že v meste stálo množstvo stavieb ako napr. chrámy Zeus Larasius, Asklepion, chrám bohyne Niké a boha Dionýza, agora, divadlo a gymnázium vytvorené Apaturiosom z Alabandy.

Dnes sú však viditeľné len ich pozostatky. Jedinou stojacou stavbou sú tri oblúky, patriace gymnáziu. Počas vojny s Mitriadom bolo v meste zabitých množstvo rímskych obyvateľov. Ďalšou ranou pre mesto bol rok 26 pr. Kr., kedy utrpelo rozsiahle škody spôsobené zemetrasením spolu s ďalšími mestami v oblasti. Keďže mal cisár Augustus k mestu veľmi dobrý vzťah, rozhodol o jeho rekonštrukcii, za čo sa mu odvďačilo premenovaním na Caesarea. Toto meno platilo až do vlády cisára Trajána.

Počas Hadriánovej ceste po východe sa zastavil aj v Tralleis a venoval mestu značný obnos obilia z Egyptu. V časoch cisára Konštantína sa kresťanstvo začalo šíriť aj v tejto oblasti a onedlho si získalo celé mesto spoločne s celou Káriou. Vykopávky na tejto lokalite sa začali v rokoch 1902-1903. Robili ich pracovníci archeologického múzea v Istanbule. Pozoruhodné nálezy sú dnes vystavené v jednom z oddelení Istanbulského múzea. Vykopávky obnovili až po veľmi dlhej dobe v roku 1996 kedy sa na túto úlohu podujala Univerzita Adnan Menderes.

Vykopávky sa týkajú najmä dvoch hlavných oblastí – komplexu gymnázia a kúpeľov (známe aj ako Üçgözler) a oblasti zbrojnice. Oblasť nazývanú „zbrojnica“ tvoria podzemné komplexy, mestská brána a façade. Façade je architektonický komplex vystavaný podľa miestnej Kárijskej pokladnice Pred komplexom archeológovia odkryli dielne na spracovanie kovu, keramiky a skla.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: