Tuk-tuk - malé Ferrari Ázie

Tuk-tuk - malé Ferrari Ázie

Počas našej prehliadky najhinduistickéjšieho mesta na svete - Varanasi, kde podľa legendy veľký Shiva stratil náušnicu keď preskakoval cez rieku všetkých riek - Gangu, sa presúvame namiesto nášho BUBO autobusu na tuk-tukoch. Úprimne asi by sa ani nedalo v tých malých uličkách kde nestretnete len ľudí, psov a kravy s takým autobusom manévrovať. Vo Varanasi máme dlhoročného priateľa Dinesha, ktorý ma svoju tuk-tuk bandu a dokáže nám zabezpečiť servis BUBO kvality.

V histórii dopravy v Indii hrajú tuk-tuky fascinujúcu rolu. Tieto malé, farebné vozidlá sú neodmysliteľnou súčasťou mestského prostredia a vidieckych oblastí, ale dkiaľ sa vôbec vzali a prečo sú takým významným symbolom indickej, ale aj ázijskej dopravy ako takej?

Tuk-tuky, oficiálne nazývané auto-rickshaws, sa objavili Indii v polovici 20. storočia. Ich vznik je úzko spojený s potrebou efektívnej, lacnej a pružnej formy dopravy v narastajúcich mestách. V Indii, kde mestské ulice často pulzujú životom a chaosom, bolo potrebné nájsť riešenie, ktoré by zvládlo pohyb medzi úzkymi uličkami a hustou mestskou dopravou. Špeciálne Varanasi je mekkou hinduistov a mesto navštívi ročne 6 miliónov ľudí.

Prvé tuk-tuky boli v podstate zmenené bicykle. Táto jednoduchosť bola kľúčom k ich rýchlemu prijatiu medzi Indami pretože tuk-tuky boli dostupné aj pre tých s obmedzenými financiami. Postupne sa však začali vyvíjať a modernizovať.

Dnes sú tuk-tuky vybavené malými motormi, ktoré im umožňujú rýchlo manévrovať v mestskom prostredí. Ich farby a vtipné nápisy, ktoré si šoféri lepia na na dvere a zadnú časť robia z každého tuk-tuku jedinečné vozidlo. Pre cestujúcich predstavujú nielen praktický spôsob dopravy, ale aj zážitok. 

Kľúčom k popularite tuk-tukov je aj ich schopnosť prispôsobiť sa rôznym terénom. Od mestských zákutí až po vidiecke cesty, tuk-tuky sú schopné prekonávať všetky výzvy. Ich využitie sa rozšírilo aj do turistickej sféry, kde sú výborným spôsobom, ako preskúmať mesto. Poproste svojho tuktukára nech vám pustí muziku, áno, niektorí majú aj rádio! Nehovorím o svetielkach, ktoré keď cestujete po zotmení robia z Tuktuku takú malú párty.

Tuk-tuky v Indii nie sú len dopravnými prostriedkami - sú to pojazdné kúsky kultúry, ktoré odzrkadľujú rýchle tempo urbanizácie a pestrosť indického života. Ich prítomnosť na indických cestách je symbolom adaptability a jednoduchosti.

Poďte s nami do Indie, naši chlapci vás naučia ako sa taký tuk-tuk aj ovláda.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: