Je lietanie neekologické?

Je lietanie neekologické? Alternatívou k cestovaniu sú často bane, rúbanie lesov a nakoniec vojna

Turizmus je najekologickejším a najudržateľnejším biznisom. Keď pandémia v marci 2020 prinútila Fidži uzavrieť svoje hranice, malo to okamžite zničujúci účinok na ekonomiku ostrovného štátu. V krajine, kde turistický priemysel tvorí 38 % HDP a zamestnáva viac ako 13 % celkovej populácie, znamenali lockdowny prepúšťanie, bankroty a trvalé zatváranie podnikov.
Ja som bol poslednýkrát na Fidži iba 6 týždňov predtým, ako sa krajina zatvorila. Odlietal som 26. januára 2020 a na letisku v Nadi sme s mojimi deťmi čakali, kým vysprejujú naše lietadlo, lebo sa v ňom našiel covid pozitívny pacient. Vtedy som po prvý raz videl tie „biele mátohy“ v skafandroch. Teraz som tou mátohou ja, keď pomáham v nemocnici na pľúcnom červenom oddelení. Odkiaľ, dokelu, tu na zapadlom ostrove vedeli a vôbec mali tie biele obleky? Odkiaľ vedeli o covide, ktorý na Slovensku ešte zopár mesiacov nebude existovať? No vedeli to a mali vybavenie, lebo Fiji nie je až tak zapadlé a tak hlúpe. Keď som sem priletel po prvý raz, bol som sám a na hraniciach na letisku som čakal tri hodiny, bola to večnosť. Letel som priamo z Európy a padal som únavou. Veď Fidži je na „opačnej strane“ sveta. Hlúpe otázky úradníka mi pripomínali tie pri vstupe do Austrálie. Buzerácia, idiotizmus, antiturizmus, anithospitality.  Austrália je v týchto oblastiach silná a pôsobí ako starší brat všade. Trošku sa mieša do toho Nový Zéland, kde žijú rodiny ľudí z Tongy či štátu Samoa, ale Austrália tu od II. svetovej vojny hrá prim. Teda hrala. Lebo vplyv dosť rýchlo stráca ako aj Austrália, tak aj USA, a získava ho Čína. Napríklad Papua Nová Guinea je Australská (v II. sv. vojne ju obsadili), ale ostrovy Nová Británia a hlavne Nové Írsko mi už pripadali, že sú čínske.


Každopádne, Fidži je aj v tomto oázou. Čína tu nehrozí, veď celý biznis majú v rukách etnickí Indovia a to znamená pre hocijakého Číňana veľký stop. Aj keď zasa musím priznať, že v noci sme s mojimi deťmi išli v Nadi do čínskej reštaurácie, lebo tú nám tu odporučili ako najlepšiu, či jedinú otvorenú po polnoci. Vyzerala hrozne. No jedlo super.
Ten prvý raz som cez colnicu na Fidži ledva prešiel, nasadol do požičaného auta, išiel krížom cez ostrov. Bral som stopárky s podmienkou, že sa so mnou musia rozprávať. „Ideš do Navua? Canibal country?“ pýtali sa ma „Navua SDA church“
Idem hocikam, zoberiem vás tam, idem z Nadi do Suva a Navua je po ceste, a tak nie je problém, ale zoberiem vás, ak sa so mnou budete rozprávať. Povedali OK, ale sadli si dozadu a rozprávali sa medzi sebou a ...ja som za volantom zaspal a zbehol z cesty,  a prebudil som sa na nadskakovanie auta a dal to späť, skrútil volant silno vpravo. Jazdí sa tu totižto príjemne po ľavej strane. A ešte raz som zakričal dozadu, „tak budete sa so mnou teda rozprávať?“ Pri letoch z Európy je to strašidelne ďaleko. Dnes už používame na zájazdy na Fidži v BUBO lepšie lety, no prvý raz som letel cez Katar, Hong Kong a tak dokola a bolo to hrozné a ja som nevládal a zaspával za bieleho dňa. Nakoniec sme si super pokecali, dievčatá sa pod tlakom nebezpečenstva prestali hanbiť a smiali sme sa v aute, až nám bolo ľúto, že sa musíme rozlúčiť. Do Suva som to mal už iba trištvrte hodinku a dal som to  bez problémov.
 
Na druhý raz, keď som doletel na Fidži, som ešte tie dlhé procedúry na letisku absolvoval, ale potom sa kamsi stratili. Teraz je letisko v Nadi, kam budete prilietať z Európy, nové, krásne, funkčné, najmilšie na svete a nečakal som nič. „Bulá. Vítame ťa späť doma“ dostávam dnes s úsmevom po prílete. Krajina bývalých ľudožrútov je jednou z najmilších, aké som kedy navštívil. 333 ostrovov je tak prekrásnych. Indovia sú múdri a tvrdo pracujú, a tak poskytujú vynikajúce služby vo veľmi kvalitných hoteloch. Domáci melanézania sú zasa milí a „bula“ je tu tak prirodzené a ozajstné. Udržali si ešte svoje pôvodné zvyky, až na to ľudožrútstvo...
 
Na Fidži si taktiež kúpite úžasné a kvalitné suveníry. Také čosi na okolitých ostrovoch nedostanete. Fidži je štát zameraný na ekológiu.. veď možno ste už o Fiji water počuli?  Má meno jednej z najčistejších a najzdravších vôd na našej planéte (Earth’s Finest Water) a je to absurdné, ale dostanete ju na stôl v najlepších reštauráciách v Európe či USA. V 60 krajinách sveta.  To by som si tak ďaleko nikdy nekúpil, veď tá preprava vody je hlúpou ekologickou záťažou. No tu na mieste si vodu z Fidži (Fiji water) a celkovo ekologický raj užívam.

Fidži je rajskou ekologickou záhradou, ktorej ostatný svet môže iba závidieť. Fidži má prekrásne more, prekrásne pláže, ale aj prekrásne hory a dravé zdravé čisté rieky. Chodil som tadiaľto veľa a rieky splavoval, prešiel som ostrovy kol dokola a aj keď je to ďaleko a zo Slovenska tu ešte skoro nikto nebol, mám to tu rád a viem, že postupne sem moji krajania prídu a takto podporia myšlienku udržateľnosti. Lietanie bude stále ekologickejšie, ale ak raz krajina zničí pôvodno, už sa k nemu nebude vedieť vrátiť.
 
Fidži je dnes vo veľmi ťažkej ekonomickej situácii a keď sa to tu takto nechá, tak ľudia začnú svoje kráľovstvo drancovať. Budú rúbať lesy a predávať ich do bohatej Austrálie. Začnú ťažbu nerastov, veď Austrália tu za to lobuje už dlho. Aj Fiji water patrí americkej firme v Los Angeles.
 
Múdra vláda Fidži sa pred desaťročím zamerala na turizmus, lebo ten je najekologickejší. Pri náraste obyvateľstva ide o najudržatelnejší biznis. Nič lepšie nevymyslíte.
 
Vlastne ide o to zachovať prírodu a kultúru čo najpôvodnejšiu a turisti za túto čistotu, krásu a pôvodnosť budú platiť. Inde, kde sa budujú bane, ťaží drevo, ničí príroda -kde to lokálne vlády nepochopili a doslova „prežerú“ bohatstvo svojho národa za pár desaťročí -ako napríklad na Nauru (viď fosfátové bane a ťažba podporovaná Austráliou, ktorá má dnes na ostrove detenčné centrá), kde je ostrov absolútnou ekologickou katastrofou.
Ľudia na Fidži lockdownom veľmi trpeli, ale keď som priateľom volal, ako sa majú, hovorili mi: „Naši predkovia žili z toho, čo si zadovážili na pevnine a z mora, udržateľne mnoho rokov pred príchodom a zavedením západného tovaru cudzincami. K tomu sme sa teraz vrátili." V čase, keď ostrov zasiahla vlna vírusu a nastal lockdown, mnohí obyvatelia sa začali opäť viac venovať  svojim záhradkám, a dediny a komunity začali používať výmenné bártorové systémy a cez whatsup a sociálne médiá predávali to, čo vypestovali, ulovili, ušili. Návrat do doby kamennej, určite do predkoloniálnej. Vyzerá to fajn, "no nestačí to na obnovanie infraštruktúry krajiny; školstvo, zdravotníctvo trpí“ počujem pravdu.
 
Fidži sa otvorila svetu. Ak ste zaočkovaná/ý, nemusíte mať nič a priletíte a užívate si raj, ktorý sa podarilo na našej planéte zachovať. Fidži je otvorená turizmu, lebo vláda chce Fidži zachovať také, aké je, a vie, že veci zničíte iba raz a už ich nikdy nemusíte vedieť obnoviť. Nie je to klišé, ale cestovaním nielenže bojujete za svetový mier- lebo poznáte iné národy a strácate predsudky -ale ak si vyberiete správnu destináciu, bojujete za udržateľnosť a zachovanie prírody našej planéty Zem. Áno, musíme urobiť lietanie ekologickejším, no zničiť prírodu a postaviť na ostrovoch fabriku na elektrické autá by bolo omnoho väčšou katastrofou. Drancovať lesy, otvoriť bane, aby z toho profitovalo zopár najbohatších národov, to je najväčšie nebezpečenstvo.

Cestujte, hovorte pravdu a bojujte za správnu vec! Cestovanie je esenciou kalokagatie a najlepšia činnosť, akú môže dnes homo sapiens pre zachovanie našej planéty realizovať.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Austrália, Fiji


náročnosť

16 dní

Trvanie

4760 5950€
K

Austrália a Oceánia  

Americká Samoa, Západná Samoa, Austrália, Fiji


náročnosť

18 dní

Trvanie

6528 8160€
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Oceánia, Papua Nová Guinea, Singapur, Fiji


náročnosť

16 dní

Trvanie

12763
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: