Udržateľnosť a indické jedlo

Udržateľnosť a indické jedlo Jedlo bez plastov

India na prvý pohľad do jej ulíc nepatrí k lídrom na ekologickom či udržateľnom poli, ale táto miliardová krajina rozhodne rozmýšľa aj týmto smerom. Veľmi pekným príkladom je udržateľnosť na poli indického pouličného jedla. Keď ste si pred rokmi objednali jedlo na ulici, často ste ho dostali zabalené do plastu, položené na plast či na niečo, čo následne znečisťovalo ulicu a už z diaľky ste vedeli, že sa na tom mieste dá najesť. Posledné roky sa v Indii začali viac vnímať tieto „detaily“ a plasty sa z Indie čoraz viac strácajú (hoci ich tu uvidíte obrovské množstvo). Udržateľnosť pri pouličnom jedle vidíte na servírovaní. Objednáte si jedlo a dnes ho dostanete do kelímku, ktorý vyrobili z banánových listov alebo z iných rastlín. Ten po zjedení môžete odhodiť vedľa stánku a o ekologický odpad sa postarajú. Indická ulica so svojim pouličným jedlom už dlho nepoužíva žiadne plastové príbory ani nič podobné, pretože sa tu jedáva rukami, čím sa eliminuje ďalší odpad. Aj indické mestá podporujú myšlienku ekologických balení a čoraz viac podnikov, reštaurácii či inštitúcii balí jedlo do rozložiteľných obalov, kde sa vyhýbajú plastom. Najkrajším aj tradičným príkladom stolovania je napríklad Kerala, kde vám v typických podnikoch servírujú jedlo na banánovom liste. Nevytvorí sa tu žiaden odpad a všetko čo tu po vás zostane sú len banánové listy, ktoré spĺňajú predstavu udržateľnosti. Plastové slamky sa tiež vymenili na papierové, prípadne bambusové a tak je indická gastronómia zaujímavým príkladom, kde sa zapracovalo práve na udržateľnosti.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Americká Samoa, Západná Samoa, Spojené štáty americké (USA), Japonsko, India, Čína, Austrália


náročnosť

23 dní

Trvanie

14760 24600€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4388 6750€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

4953 6350€
Rozhovor s Ľubošom Fellnerom k 17. novembru
Prémiový blog

Prémiový blog Rozhovor s Ľubošom Fellnerom k 17. novembru

Ľuboš Fellner priznáva, že 17. november je sviatok, ktorý mu zmenil život. Ako sa z vyštudovaného lekára stal najscestovanejší Slovák a zakladateľ…

Kristína Silná 69 min. čítania
Vasco da Gama – moreplavec, ktorý zmenil dejiny svetového obchodu
Prémiový blog

Prémiový blog Vasco da Gama – moreplavec, ktorý zmenil dejiny svetového obchodu

Pred viac než 500 rokmi sa z lisabonského prístavu vydal na more muž, ktorého meno sa navždy zapísalo do dejín – Vasco da Gama. Tento odvážny…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály
Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte ďalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: