Valladolid - skvostné koloniálne mesto v Mexiku

Valladolid - skvostné koloniálne mesto v Mexiku

Mexiko je známe pestrou koloniálnou históriou. V 16. storočí bolo kolonizované Španielskom, ktoré tu zanechalo svoju koloniálnou architektúru. Ak sa rozhodnete túto krajinu precestovať, určite vám odporúčam navštíviť jedno nadherné mestečko nachádzajúce sa v štáte Yucatán. Pestrobarebná karibská atmosféra mesta Valladolid vás dostane. 

Valladolid je krásne, historické a malebné koloniálne mesto s bohatou kultúrou, významnými pamiatkami a blízkosťou k mayským archeologickým lokalitám. Toto mesto je známe svojou autentickou atmosférou, farebnými budovami a jedinečným spojením španielskej a mayskej kultúry. Domáci toto mesto nazývajú La Sultana de Oriente (Sultánka Východu) pre svoju východnú polohu v štáte Yucatán. 

Mesto bolo založené v roku 1543 španielskými dobyvateľmi na mieste mayskej osady nazývanej Zací, čo v preklade znamená „biele cesty“. Mesto bolo historicky veľmi zásadným centrom aj pre jeho strategickú polohu. Aktuálny počet obyvateľov mesta je približne 50 000, čo z neho robí naozaj malé pokojné mestečko. Jeho poloha medzi Meridou a Cancúnom z neho robí výbornú medzizastávku. V meste sa nachádza velkolepá katedrála San Gervasio postavená v 16. storočí. Kúsok od nej nájdete kláštor Convento de San Bernardino z rovnakého obdobia, ktorý má krásnu záhradu a bol postavený na bývalom mayskom chráme. Môžete sa túlať uličkami mesta a stále vás bude sprevádzať dokonalá atmosféra farebného mesta. Na hlavnom zocale (námestie) si môžete vypočuť pouličných umelcov alebo si dať miestnu pochutinku marquesitas. 

V meste nájdete množstvo výborných reštaurácií, Valladolid je známe svojou tradičnou yucatánskou kuchyňou, ktorá je fúziou mayských a španielskych chutí. Nevynechal by som ani návštevu jednej z množstva kaviarní, ktoré sa tam nachádzajú. Okrem toho že sú krásne nadizajnované, majú hlavne výbornú kávu. 

Čím je mesto veľmi populárne? Priamo v cetre mesta sa nachádza cenote (prírodná jaskyňa plná vody). Toto miesto je verejne dostupné a na záver prehliadky si doprajete príjemné osvieženie v azúrovo čistej vode.

Prečítajte si naše mexické BUBO blogy:

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4279
K

Amerika  

Karibik, Kuba, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3660
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

24500
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: