Veľryby a kyslík

Veľryby a kyslík Podmorské pralesy, za ktoré môžu veľryby

Dýchame ich kyslík každý deň a ani o tom nevieme. Je to v poriadku, iba minimálna časť populácie má o tomto znalosť. Veľryby sú symbolom veľkoleposti, pokoja, empatie a vďačnosti.

Tým, že sa nadychujú na hladine a potápajú sa loviť ten najlepší planktón na dná oceánov, zabezpečujú nutričné hodnoty pre celý podvodný ekosystém a práve ich pohybom zhora nadol vyživujú oceán, z čoho následne čerpajú ďalšie väčšie či menšie živočíchy a organizmy.

Ako to prebieha?

Veľryby, ktoré sa s otvorenou tlamou (veľkou v priemere 2-3 metre) potápajú a plnia planktónom, následne vyplávajú na hladinu, kde trávia. Počas trávenia prechádza planktón ich gigantickým tráviacim traktom a následne dochádza k flatulencii a vylučovaniu exkrementov. Veľké flatulenčné oblaky a exkrementy obsahujú už strávený planktón, ktorý sa nazýva fytoplanktón, ten sa udržuje v niekoľkých metroch pod hladinou vody a interaguje.

Fytoplanktón je, laicky povedané, podvodným dažďovým pralesom, ktorý pre nás vyrába kyslík najmä vďaka veľrybám. Z našej atmosféry takýto prales (podmorský oblak plný fytoplanktónu) absorbuje tretinu oxidu uhličitého a ten prostredníctvom fotosyntézy premení na približne polovičku kyslíka, ktorý dýchame. Tento efekt sa nazýva aj tzv. "Whale pump" alebo veľrybia pumpa.

Čo sa deje s uhlíkom, ktorý stále niekde mizne?

Ten pojedajú takzvané živočíchy Kril - Euphausiacea, ktoré milujú prostredie, akým je fytoplanktón. Následne na to sa stávajú Krilly ťažšie, klesajú nižšie a sú súčasťou planktónu, ktorým sa živí veľryba. Tento geniálny proces sa opakuje dennodenne, priamo v oceánoch a na miestach, okolo ktorých sa plavíme či prechádzame a ani si to neuvedomujeme.

Veľryby sú však jedny z mála obrovských tvorov, ktoré zanechávajú stopu po stovky rokov. Ich telo sa po smrti ponára na dno oceánu, kde sa začne rozkladať, začne byť domovom pre mnohé drobné živočíchy, ale aj potravou pre tie väčšie. Telo veľryby sa na niekoľko storočí stáva prírodným ložiskom uhlíka pod hladinou vody.

V mnohých krajinách je lov veľrýb stále povolený, my v BUBO sa s tým nestotožňujeme a o tejto problematike vám na našich zájazdoch rozprávame, nie je to v súlade s našimi hodnotami a uvedomujeme si, aká je aj táto časť prírody dôležitá.

Poďte s nami na loď a rovno pozorovať tieto cicavce. Najlepšie pozorovanie veľrýb sveta - vyberte si to svoje.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

12.09. → 20.09. +21 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2970
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5740
TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: