Vulkány Aljašky

Vulkány Aljašky

Aljaška je krásna, o tom vám povedia všetci lovci zážitkov, ktorí ju zažijú v zime alebo v lete. Ak nelovíte konkrétny zážitok je fascinujúca celoročne. 

Je zároveň fascinujúcim miestom pre vedcov a dobrodruhov, no všetko má svoje nevýhody. Napriek tomu je tu vulkanická aktivita veľkou hrozbou. Krajina je domovom niektorých z najaktívnejších vulkánov na svete. Oblasť je súčasťou tzv. Ohnivého kruhu, čo je pásmo intenzívnej seizmickej a vulkanickej aktivity, ktoré obklopuje Tichý oceán. Počuť o tom budete takmer na všetkých zájazdoch Severnou Amerikou, Južnou Amerikou, Pacifikom, Melanéziou, Mikronéziou, Polynéziou či Čínou až Indonéziou. 

Aljaška leží na Severoamerickej tektonickej doske, ktorá sa pohybuje na východ oproti pacifickej doske. Tento pohyb spôsobuje časté zemetrasenia a vulkanické erupcie. Najväčšia koncentrácia vulkánov sa nachádza na Aleutských ostrovoch, ktoré sa tiahnu na západ od Aljašského polostrova.

Jedným z najznámejších vulkánov na Aljaške je Mount Redoubt vysoký 3108 m (približne 170km od Anchorage juhozápadne), ktorý naposledy vybuchol v roku 2009, vtedy jeho erupcia spôsobila prerušenie leteckej dopravy. Ďalším známym vulkánom je aj Mount Spurr vysoký 3374 m (približne 130km od Anchorage západne), ktorý má za sebou niekoľko erupcií, vrátane veľkej erupcie v roku 1992, kedy padla na okolité miesta prašná perina o hrúbke 20 centimetrov. 

Erupcie môžu spôsobiť lavíny, pyroklastické prúdy a rozsiahle popolné spády, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí a spôsobiť ekonomické škody. Napriek tomu, tieto sopečné výbuchy tiež obohacujú pôdu a vytvárajú to, vďaka čomu je Aljaška nádhernou. 

Poznámka: Pyroklastické prúdy sú laicky povedané oblaky žeravej zmesi plynov kombinované s magmou a sopečným popolom, ktoré môžu mať teplotu 100 - 800°C. 

Vedecké monitorovanie vulkánov je na Aljaške veľmi rozvinuté. Aljašské vulkanologické observatórium (AVO - vo Fairbanks - mesto ktoré navšetvujeme na zájazdoch Aljaškou) neustále sleduje aktivitu vulkánov a poskytuje včasné varovania, aby minimalizovalo riziká pre miestnych obyvateľov a infraštruktúru. Používajú sa moderné technológie, ako sú seizmografy - seizmometre, satelitné snímky a drony, na sledovanie a predpovedanie erupcií.

Na záver je na mieste spomenúť aj to, že vyššie spomenuté vulkány nie sú jedinými. Na Aljaške nájdete stále viac ako 50 aktívnych sopiek. Na cestách s nami sa presvedčíte na vlastné oči o akú krásu sa postarala príroda na Aljaške.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA