Výťah Santa Justa

Výťah Santa Justa Elevador do Carmo

Rovnako ako historické električky, ktoré jazdia v hlavnom meste Portugalska, je tento výťah nielen pohodlným dopravným prostriedkom, ale stal sa aj veľmi obľúbenou turistickou atrakciou. Lisabonský výťah Santa Justa predstavuje najrýchlejší spôsob, ako sa dostať zo štvrte Baixa do štvrte Bairro Alto.

10. júla 1902 bol slávnostne otvorený ako jeden zo systémov mestskej hromadnej dopravy a nazýval sa Elevador do Carmo (podľa katedrály Carmo s rovnomenným kláštorom). Obyvatelia Lisabonu boli tak nadšení z vyskúšania tejto novinky, že hneď v prvý deň sa predalo na túto atrakciu neuveriteľných 3 000 lístkov.

Výťah mal obrovský úspech, keďže predtým, ako existoval, bolo veľmi zložité prechádzať z horného do dolného Lisabonu a naopak - najmä ak ste vo svojich rukách niesli niečo ťažké. Výťah Carmo bol pôvodne poháňaný parou až do 6. novembra 1907, kedy bola namiesto parnej sily použitá sila elektrická, a teda výťah začal fungovať na elektromotor.

Elevador de Santa Justa, ako mu domáci hovoria, má výšku 45 metrov a je postavený v rovnakom štýle ako najznámejšia pamiatka francúzskeho architekta Eiffela – Eiffelova veža. Podobnosť medzi jeho návrhmi a týmto výťahom nie je náhodná, pretože výťah nadimenzoval a postavil Raoul Mesnier de Ponsard, ktorý bol obdivovateľom Gustava Eiffela. Tento architekt uprednostnil rovnaké techniky používané v lanovkách vo Francúzsku tej doby.

Výťah má na vrchole úžasnú vyhliadkovú plošinu a ponúka nádherný výhľad na štvrť Baixa, ktorá bola nanovo vybudovaná po obrovskom ničivom zemetrasení v roku 1755. Odkedy bola táto vyhliadka otvorená pre verejnosť, stala sa jedným z najobľúbenejších vyhliadkových miest v Lisabone aj pre našich BUBO klientov na zájazde v Portugalsku. V jej blízkosti si môžete dať aj pohár portského či tradičný lisabonský streetfood pastel de bacalhau, keďže len zopár krokov od vyhliadky sa nachádza príjemný podnik, ktorý ponúka tieto portugalské špeciality.

Kuriózne je, že v súčasnosti sú na výťah uvalené prísne normy – hore vyvezie 20 ľudí, ale dole zvezie len 15. Pri jeho otvorení sa do výťahovej kabíny zmestilo až 24 ľudí obojsmerne. Cena za jednosmernú jazdu je 5,30 €, za obojsmernú je to 5,70 €. Za malý poplatok - 1,50 € - sa viete dostať na spomínanú vyhliadku, aj napriek tomu, že presun výťahom nevyužijete. Výťah je otvorený celoročne, vstupenky kúpite v spodnej časti hneď pri schodoch k výťahu. Prevádzkové hodiny výťahu sú od 7.00 do 22.00 h.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: