Vzdelávanie v Thajsku

Vzdelávanie v Thajsku

Uniformy, domáca výučba ešte pred covidom či “ letné” prázdniny na jar? Tieto, pre nás exotické, záležitosti, sú pre školákov v Thajsku úplne bežnou vecou. Poďte sa s BUBO dozvedieť viac.

Ako prvé, keď počas zájazdu zájazd Thajsko, Malajzia, Singapur prechádzame okolo ktorejkoľvek z lokálnych škôl, nás zaujmú práve uniformy. Napriek tomu, že Thajsko nikdy nebolo kolonizované žiadnou európskou mocnosťou a neprijalo britský systém školstva, uniformy si po vzore Veľkej Británie osvojilo. Chlapci nám zo školských ihrísk mávajú v krátkych čiernych alebo modrých kraťasoch a bielych košeliach s kravatami alebo trakmi, dievčatá zase nosia s košeľami čierne či modré sukne. Takto oblečených stretávame študentov od malých prvákov až po vysokoškolákov.

Ústava bývalého kráľovstva Siam žiakom garantuje 15 rokov štúdia zadarmo, pričom 9 musí povinne absolvovať každé dieťa. Keď majú deti 3 roky, rodičia ich dobrovoľne môžu prihlásiť do predškolského vzdelávania- 2 roky materskej školy a rok predškolskej prípravy. V šiestich rokoch potom začína tá povinná časť: 6 rokov základnej školy (jednotlivé ročníky sa tu označujú prathom 1-prathom 6) a 3 roky nižšej strednej školy (matthayom 1-matthayom 3).

Približne 75 % študentov potom pokračuje ďalej na vyššiu strednú školu, kde musia prejsť matthayom 4-6. Po ukončení každého stupňa ich čakajú “ Národné vzdelávacie testy” - tie musia zložiť obzvlášť dobre najmä tí, ktorí chcú pokračovať na univerzitu. V Thajsku si môžu vybrať zo 156 rôznych univerzít - ako štátnych, tak aj súkromných.

Napriek tomu, že Thajsko dosahuje mieru gramotnosti 98 %, kvalitu vzdelania tu často spochybňujú. Výrazné rozdiely v úrovni škôl sú hlavne medzi bohatšími mestskými časťami krajiny, ako je Bangkok a menej rozvinutým vidiekom. Čo je veľmi zaujímavé, mnoho detí sa učí doma a učiteľmi sú im vlastní rodičia. A bolo to tak už dávno pred covidom. Týka sa to najmä tých, ktorí to majú ďaleko do najbližšej školy, prípadne majú finančné alebo zdravotné problémy.

Ďalšou netradičnou vecou sú školské prázdniny. Zatiaľ čo u nás sú v priebehu leta, thajskí školáci oddychujú od začiatku marca do polovice mája. Prečo je to tak? Z toho dôvodu, že v Thajsku sa striedajú iba 3 ročné obdobia a práve obdobie od marca do mája sa u nich považuje za leto. Ďalšia vec, ktorá vás možno prekvapí, je, že tu fungujú tzv. nedeľné školy, kde sa deti učia viac o budhizme, najrozšírenejšom “ náboženstve” v krajine. Poďte s nami na zájazd do Thajska a dozviete sa ešte viac!

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3060 4371€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2587 3696€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: