Vzrastajúci šport v Saudskej Arábii

Vzrastajúci šport v Saudskej Arábii

Krajina, ktorá sa turistom otvorila len niekoľko rokov dozadu, je dnes veľkým ťahákom nie len pre bežných turistov, ale aj pre športových nadšencov. Saudská Arábia totižto investuje do svojho rozvoja obrovské finančné zdroje – či už ide o infraštruktúru, obnovu historických miest, dopravu, ale obrovský kapitál ide aj do športu, pretože Saudi si uvedomujú, že touto cestou nepriamo podporia rozvoj ďalších odvetví a priamo podporia samotný turizmus.

Saudská Arábia sa dostala do povedomia športových fanúšikov už v roku 2020, keď sa tu konal vtedajší ročník pretekov Rallye Dakar. Tieto preteky sa pôvodne jazdili na trase Paríž – Dakar, no kvôli bezpečnosti jazdcov sa potom neskôr presunuli do Južnej Ameriky. Odtiaľ sa v spomínanom roku 2020 presunuli na Arabský polostrov, kde sa odvtedy konajú vždy na začiatku roka. Ročník 2024 bol už piatym podujatím na území Saudskej Arábie, kde sa trasa každoročne mení, no vždy prechádza známymi turistickými mestami a miestami, ako sú Džidda, Rijád, Al Ula, alebo Hail. My všetky tieto miesta navštevujeme na našom zájazde Saudskou Arábiou, preto sa pridajte s nami na najbližší zájazd, ak chcete vidieť, kde sa každoročne odohrávajú tieto legendárne preteky.

Najväčší športový boom však Saudská Arábia zaznamenala na konci roka 2022, kedy futbalový klub Al-Nassr oznámil, že podpísal portugalského útočníka Cristiana Ronalda. Futbalista týmto svojim krokom prekvapil mnohých, keďže napriek tomu, že už mal najlepšie sezóny svojej kariéry za sebou, stále bol považovaný za hrajúcu legendu, a preto prestup do saudskej ligy, ktorá dovtedy nebola vôbec známa, bol pre mnohých prekvapením. Ronaldo týmto svojim rozhodnutím preslávil celú krajinu, ale hlavne futbalovú ligu, ktorú „otvoril“ aj pre ostatných hráčov. Po jeho príchode do Saudskej Arábie sem začali do lokálnych klubov prestupovať aj ostatné hviezdy svetového futbalu, mnohé z nich aj vo veľmi mladom veku. Časť populácie tieto rozhodnutia kritizuje a tvrdí, že hráči chodia hrať do tejto ligy iba kvôli vysokému platu. Vo futbalovom svete patria duely medzi Al-Hilal a Al-Nassr medzi najtradičnejšiu rivalitu, keďže oba tímy sídlia v hlavnom meste krajiny, Rijáde.

Katar, s ktorým susedí Saudská Arábia na východe, v roku 2022 zorganizoval majstrovstvá sveta vo futbale. Saudi si od svojich susedov zobrali príklad a podarilo sa im vyhrať súťaž o organizáciu (oficiálne ešte túto súťaž nevyhrali, ale sú jedinou kandidujúcou krajinou), preto sa majstrovstvá v roku 2034 odohrajú práve tu. Národný tím krajiny bol na MS v roku 2022 jediným tímom, ktorý dokázal poraziť budúcich majstrov sveta z Argentíny 2-1 (žiadne ďalšie body nezískal).

Od roku 2021 sa v prímorskom a druhom najväčšom meste krajiny Džidda koná veľká cena Formuly 1. Okruh sa radí k mestským okruhom a je jeden z najrýchlejších v celom kalendári pretekov. Prvý ročník tu vyhral Lewis Hamilton, Max Verstappen vyhral v rokoch 2022 a 2024 a v roku 2023 triumf na tejto trati uchmatol jeho aktuálny tímový kolega Sergio Peréz. Okrem klasických pretekov sa v historickej časti Rijádu jazdia aj preteky Formuly-E, ktorá je alternatívnou verziou legendárnych pretekov, pretože tu jazdia monoposty s elektrickým motorom.

Saudská Arábia okrem spomínaných podujatí veľakrát organizuje rôzne futbalové zápasy, ako napríklad finále rôznych európskych pohárov. V roku 2023 sa tu konali aj Majstrovstvá sveta klubov. Táto krajina sa posledné roky stáva aj dejiskom rôznych zápasov bojových umení, či už je to box, MMA alebo wrestling.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3209 3820€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

3860
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

4860
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Prémiový blog

Prémiový blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: