10 výročie OBOR, BRI

10 výročie OBOR, BRI Najväčšieho projektu sveta

 
Takto to vidí aspoň prezident Číny, Si Ťin-pching, ktorý dnes v Pekingu otvoril tretie forum venovane obrovskému projektu Belt and Road Initiative o ktorom ja už 10 rokov píšem -napríklad v mojom blogu Pravda o Číne. Dostáva sa mi za to samozrejme iba hejt. Postupne však západ zisťuje, že ide o vážnu vec. Čo robíme? Zatiaľ má západ hlavu v piesku a čaká. Naozaj neviem na čo. Západ síce čosi "robí" a to obmedzuje obchod s Čínou a vo svojom príhovore práve o tom Si Ťin-pching hovoril a odvrhol toto smerovanie ako zbytočný negatviizmus. Hovoril, že rozvoj Číny by sa nemal považovať za hrozbu. Čo samozrejme nie je pravda, lebo Čína zmení chod dejín tak ako ich všetci čo žijeme poznáme, úplne ich zmení a práve BRI je jedným z hlavných pilierov tejto zmeny. Čína nebude zo svetom bojovať ako dnes západná civilizácia bojuje na Ukrajine a v Gaze, ale svet si jednoducho kúpi. Bude to jasná nespochybniteľná transakcia. Nič neukradne, žiadnu kolóniu. My západniari Číne svet predáme.
 
Si Ťin-pching  pochválil schému BRI s deklarovaným cieľom vybudovať infraštruktúru a energetické siete na lepšie prepojenie Ázie, Afriky a Európy.
Si Ťin-pching  nespomenul mená ale v dnešnej reči kritizoval západ: „Stojíme proti jednostranným sankciám, ekonomickému nátlaku, oddeľovaniu a narušeniu dodávateľského reťazca. Pozerať sa na rozvoj iných ako na hrozbu alebo brať vzájomnú ekonomickú závislosť ako riziko, nezlepší vlastný život ani neurýchli vlastný rozvoj. Číne sa darí len vtedy, keď sa svetu darí... Keď sa Číne darí, svet bude ešte lepší."
 
Covidom sa na dva roky zastavila globalizácia a Čína sa z tohoto titulu dostala v ekonomike na svoje 25 ročné minimum. Tak ako sú západné vlády neschopné akéhokoľvek riešenia, Si Ťin-pching  ihneď situáciou rieši, čo by mohlo byť zaujímavé pre mnohé firmy. Čínska vláda sa o oživenie rastu snaží tým, že znížila úrokové sadzby a zrušila obmedzenia na nákupy domov a automobilov. Peking urýchluje projekty v oblasti infraštruktúry a uvoľňuje kapitálové kontroly s cieľom prilákať zahraničné investície. Čína nie je komunistická, ale presný opak. Takto má vláda fungovať.

Si Ťin-pching  robí presný opak toho čo dnes robí západ, ktorý okolo seba stavia Ekonomický múr. „Komplexne odstránime obmedzenia prístupu zahraničných investícií vo výrobnom sektore, pričom otvoríme cezhraničný obchod a investície do služieb a rozšírime prístup na trh pre digitálne produkty.“ Vieme ako rozvinutá Čína dopadla keď sa pred svetom uzavrela Veľkým Čínskym múrom. Dnes sa uzaviera západ a médiami ktoré vlastní a ktoré unisono píšu to isté presviedča svojich poddaných že ide správnym smerom. No nejde – západ sa rúti do priepasti a keď nastane pád už nám nikto nepomôže. To sa potom nedá zastaviť. Dnes ešte áno -no to by museli média niekedy uverejniť aj hlas ako je môj. No lenže to nejde ako v McDonalde nevychovajú Michelinského kuchára. A na Slovensku neexistuje redaktor ktorý by mal právomoc uvažovať. „No toto, to snaď nie – my preberáme správy z overených zdrojov!“
 
Toto čo píšem sa dočítate iba tu – No forum sa naozaj dnes koná a na danom míntingu boli predstavitelia zo 130 krajín sveta. Západ samozrejme míting bojkotuje.
Si Ťin-pching  dodal, že Čína plánuje reformy pre štátne spoločnosti, ako aj digitálnu ekonomiku, práva duševného vlastníctva a vládne obstarávani. .Robia veci tak ako ich ja robím vo firme. Preto BUBO oproti roku 2018 narástlo o 70%.
Toto by sa poľahky dalo urobiť aj so Slovenskom. Je to tak ľahké!!!
 
Si Ťin-pching  potvrdil, že Čína bude zároveň naďalej nalievať miliardy dolárov do ekonomík rozvojových krajín, keďže stavia na BRI a nemieni tento projekt zastaviť. To je chvályhodné znižovať svetovú chudobu. Západ o tom eozpráva, neziskovky sa snažia  a stále ič a potom príde hejtovaná Čína, ktorá vraj niči životy iných a táto „ohava“ pomôže. Myslíte si že toto svet nevidí. Preto sa stále viac a viac prikláňa (okrem zopár krajín západu) k Číne. Inak Čína v poslednom štvrťroku narástla viac než sme predikovali na západe a zrejme dosiahne 5% ktoré má v pláne. My dnes na západe riešime konflikt Hamas- Izrael a kto má pravdu a tému Číny sme vynechali. Ja denne vstávam skoro ráno a na železničnej stanici rozdával bagety a croisanty sýrskym utečencom. Ochladilo sa a tak sme im z BUBO doniesli aj deky. No zároveň sledujem čo sa vo svete deje - veď sme najväčším organizátorom zájazdov do Číny, USA aj Izraela. Je to teda logické. Taktiež sme tieto krajiny začali "robiť" dekádu pred akoukoľvek konkurenciou. Na Golgote som stál na Veľkú noc v roku 1995 a prišiel som sem na staručkej neklimatizovanej Karose. Izrael mám rád. Čínu si pre jej jasnú nevojenskú politiku a to ako dokáže napredovať a slušne sa správať si vážim. Ohovárame ju - naše média, nič dobré nepovedia a ona tvrdo pracuje. Američania devalvujú po covide dollár a Čína týmito bezcennými papierikmi kupuje stále viac a viac svetového majetku. Je to pre Čínu extrémne nevýhodné, vie že ju okrádajú, no ona odpovedá tvrdou prácou. 
 
Niektoré západné média píšu (o 10 rokov po mne) že „Západní lídri začali vnímať čínsky BRI podozrievavo a považujú ho za nástroj na zosilnenie globálneho vplyvu a dosahu Pekingu.“ Z môjho pohľadu „podozrievavo“ je samozrejme idiotské slovo, ktoré môže vymyslieť iba novinár. Neschopný západ sa nevie rozhýbať.  Duo: západní politici -média Čínu iba ohovárajú. No moji milí treba konať. Pracovať!
V poslednom období sa mnohé západné krajiny snažia diverzifikovať dodávateľské reťazce, aby znížili závislosť od Číny, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou. To Čínu brzdí, ale nezastaví.
Kedy začneme seriózne a slušne bojovať? Tvrdo pracovať, ohodnocovať opäť tých najlepších, aby sme Čínu porazili. Keď vidím naše politické strany ktoré sa predháňajú v tom kto je väčší marxista – teda ľavičiar, nevidím to ružovo.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

4238
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

3560
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: