Sté výročie zimných olympijských hier v Alpách 2024

Sté výročie zimných olympijských hier v Alpách 2024

Francúzsko sa čoskoro v tomto roku 2024 stane stredobodom celosvetovej pozornosti. Málokto však vie, že významovo hneď dvakrát. Prvé zimné olympijské hry sa totiž konali vo francúzskych Alpách, a to presne pred 100 rokmi v roku 1924 v Chamonix.

Mesto tak oslavuje storočnicu vôbec prvých olympijských hier vo svete a vážnosť tohto podujatia cítiť na každom kroku. Výročie si obyvatelia pripomínajú vydaniami v časopisoch, novými knižnými publikáciami, a taktiež olympijskými kruhmi vsadenými na krásny kameň na námestí Mont Blanc. Francúzky šarm bolo cítiť v týchto hrách počas celého podujatia. Prvý zimné hry niesli vtedy meno „Medzinárodný týždeň zimných športov” a konali sa od 25. januára do 5. februára v roku 1924. Zúčastnilo sa ich 16 krajín, pričom súťažili v 6 športoch s celkovým počtom 258 športovcov. Srdcom celého diania hier sa tak stal štadión Stade Olympique de Chamonix.

Športy, ktoré boli oficiálnym obsahom týchto minulých hier boli iba boby, curling, korčuľovanie, bežecké lyžovanie a ľadový hokej. Zo 16 krajín sa zúčastnili hier takmer všetky krajiny dnešnej Európy, vrátane Československa, a taktiež Kanada, Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko. Nemecko malo zakázanú účasť na hrách. Zo všetkých športovcov bolo 247 mužov a 11 žien. V porovnaní s dnešnou veľkolepou prípravou hier v roku 2024 sú tieto čísla malé a samotná predstava týchto hier je priam udivujúca.

Prvú zlatú medailu na týchto hrách si v druhý deň podujatia odniesol Charles Jewtraw z USA v rýchlokorčuľovaní, v štvrtý deň hier získala zlatú medailu vtedy iba 11-ročná Sonja Henie z Nórska v krasokorčuľovaní. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa tu konali v rámci prvých hier sa odohrávali na prírodnom ľade vonku s počtom zúčastnených tímov 8. Prvenstvo si odniesla Kanada, druhé miesto USA a tretie Veľká Británia. Francúzku sa v rámci ich vlastného podujatia hier nepodarilo získať žiadne zlato, ostali však majiteľmi troch bronzových pozícií. Najviac zlatých miest si odnieslo Nórsko a Fínsko, a to 4. Najväčší počet športovcov prišlo z Veľkej Británie (44) a najmenším počtom disponovalo Lotyšsko - prišli len dvaja účastníci. Československo na týchto hrách zastúpili 27 účastníci, pričom vlajkonosičom bol rezervný hokejový brankár Jaroslav Řezáč. Zo všetkých športov a športovcov Československa sa najlepšie umiestnil vo všeobecnosti Josef Slíva v krasokorčuľovaní, keď obsadil 4. miesto.

Významným momentom týchto hier bol záverečný ceremoniál, na ktorom udelili cenu za prínos v zimnom športovom odvetví, ktoré nie je súčasťou olympijských hier, a to alpinizmu. Cena bola venovaná Edwardovi Struttovi, vedúcej osobnosti britskej expedície, ktorá sa pokúsila o prvý výstup na Everest v roku 1922. Expedícia nebola úspešná a bola odvolaná, keď zabila 7 šerpov, avšak pre vtedajšiu dobu vytvorila prvý nový svetový rekord v lezení vo výške 8 321 metrov nad morom.

Unikátnosť tohoto roku na hrách nám z Paríža bude určite pripomínaná niekoľkokrát. V spomínanom roku 1924 sa taktiež samotná letná Olympiáda konala opäť v Paríži a hlavné mesto Francúzka už vo vtedajšom roku hostilo športové hry druhýkrát s počtom krajín 44, na ktorých si už Československo prinieslo jednu zlatú, štyri strieborné a päť bronzových ocenení. To, že sa opäť celý svet stretne v tomto roku už tretíkrát v Paríži, prináša krajine i hrám unikátnosť, o ktorej rozhodol Medzinárodný olympijský výbor.

O celej histórii Francúzska sa spoločne s BUBO dozvedáme na zájazdoch Tour de France a mesto Chamonix nám prirastie k srdcu na zájazde Alpská päťka. Pridajte sa. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2181 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2431 2860€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: